Labneh: pyszny serek z jogurtu. Jak zrobić krok po kroku? [WIDEO]

2018-02-27 14:08 Vanessa Nachabe
jak_przyrzadzic_libanski_serek_labne.jpg
Autor: photos.com Labneh to libański serek powstający przez długotrwałe odsączanie jogurtu naturalnego

Serek labneh może stać się kultowym przysmakiem o poranku lub delikatnym akcentem orientalnym na kolację. Libański serek labneh to wyjątkowa i bardzo egzotyczna potrawa, która pasuje także na różne okazje, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdź, jak zrobić labneh krok po kroku!

Jak zrobić labneh z jogurtu?

Serk labneh powstaje w wyniku odcedzania jogurtu. Im dłużej z jogurtu odsączać się będzie serwatka, tym ciekawsze rezultaty osiągniemy. Po ok. 6 godzinach ociekania jogurtu na sitku wyłożonym gazą lub tetrą (oczywiście w lodówce) otrzymamy jogurt typu greckiego, po 12 godzinach - delikatny odpowiednik serka homogenizowanego, po dobie lub dwóch  - ser o konsystencji twarożku - idealny na sernik. Po 4-5 dniach  z odsączanego jogurtu, który zmieni smak na bardziej wyrazisty, uzyskasz serek labneh - gęsty, dający się formować w kulki i obtaczać w przyprawach. Taki serek zachowuje w oliwie świeżość do 3 tygodni.

Jak podawać labneh?

Labneh można podawać polany oliwą i z orientalnym pieczywem. Większej liczbie osób możesz serwować go na małych półmiskach, tak aby każdy mógł maczać chleb w swoim talerzu. Do serka zamiast mięty można dodać pokrojone pomidory, ogórki, pietruszkę. Jest też specjalna przyprawa zatar (dostępna tylko w sklepach z produktami z Libanu), którą posypujemy polany oliwką serek.

Labneh szczególnie wyjątkowo smakuje w upalne dni podany z gorącą, mocno słodką herbatą parzoną z liściem świeżej mięty. Kulki sera powstałego po 4-5 dniach idealnie nadają się też do podpiekania na grillu, a także jako nadzienie do innych potraw.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE