Kurczak z ziemniakami i fasolką. Cały obiad zrobisz na jednej blaszce
Kurczak z ziemniakami i fasolką to świetne danie, które przygotujesz za jednym zamachem, w piekarniku. Pieczone mięso i warzywa pasują do siebie idealnie. Cała praca to doprawienie mięsa, pokrojenie ziemniaków i sparzenie wrzątkiem mrożonej fasolki. To potrawa dla tych, którzy lubią smacznie zjeść bez stania przy kuchni.
Składniki:
1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
1 kg ziemniaków - najlepiej odmiany uniwersalnej lub do pieczenia
1,5 opakowania fasoli szparagowej
ulubiona przyprawa do kurczaka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
W czasie gdy piekarnik się grzeje, nasolić i doprawić kurczaka.
Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, jeśli są różnej wielkości pokroić na równe kawałki, polać łyżką oliwy, posolić do smaku i dokładnie wymieszać.
Mrożoną fasolkę przelać na wrzątkiem na durszlaku, odsączyć i lekko posolić.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć kurczaka i warzywa, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godzinę, do miękkości mięsa i ziemniaków.
Zobacz wideo i dowiedz się, jakie zalety ma mięso z kurczaka
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania z kurczaka