Kuchnia brytyjska - czym się charakteryzuje?
Kuchnia angielska nie ma dobrej opinii. Niesłusznie, bo brytyjskie restauracje cieszą się coraz lepszą opinią, a kuchnia wyspiarzy wcale nie jest tak pozbawiona smaku, jak się o niej potocznie sądzi. Sprawdź, czym charakteryzują się brytyjskie zwyczaje żywieniowe.
Spis treści
Fish and chips
Kuchnia angielska nie jest wyrafinowana, a to przecież prostota jest jej największą zaletą. Podstawą kuchni brytyjskiej jest fish and chips, czyli ryba z frytkami - najczęściej smażony dorsz. Dodatkiem do tego dania jest zwykle puree z zielonego groszku.
Angielskie śniadania
Popularne na całym świecie są również angielskie śniadania - sycące, bardziej przypominają obiad niż śniadanie. English breakfast składa się z fasolki w sosie pomidorowym, sadzonego jajka, kiełbasek, zgrillowanych pomidorów i pieczarek, bekonu oraz tostów. Pyszne są cornish pasty, czyli zapiekany pieróg z ciasta francuskiego, nadziewany mięsem, ziemniakami i cebulą. Anglicy zajadają się również jagnięciną z warzywami zapiekaną pod warstwą ziemniaczanego puree, czyli shepred's pie. W niedziele królują sunday roast - pieczone mięso (zwykle jagnięcina, wołowina), podawane w sosie pieczeniowym z zapiekanymi lub gotowanymi ziemniakami.
Desery z wysp
Najsmaczniejsze są jednak angielskie desery. Apple pie - podawany na ciepło placek jabłkowy z lodami waniliowymi albo ciepłym sosem budyniowym (custard). Crumble czyli owoce leśne pod kruszonką. Triffle, czyli cisto biszkoptowe przekładane galaretką, serem albo owocami i sosem custard. Pyszne są tez puddingi na słodko -ciasto czekoladowe czy toffi z miękkim środkiem, podawane z gorącymi sosami.