Królik: czy warto jeść mięso królika?
Mięso z królika jest bardzo zdrowe. Powinny nim się delektować szczególnie osoby, które dbają o linię lub są narażone na choroby układu krwionośnego. Mięso z królika jest lekkostrawne i bogate w różne witaminy i mikroelementy. Warto też wiedzieć, że mięso z królika nie uczula, dlatego jest polecane alergikom. Zobacz także: Mięso z królika - właściwości
Mięso z królika: dlaczego warto je jeść?
Mięso z królika jest polecane osobom, które chcą schudnąć i muszą dbać o stan swoich żył. Mięso to jest lekkostrawne, delikatne, ma mało tłuszczu oraz cholesterolu.
Królicze mięso bogate jest w liczne związki mineralne, m.in. miedź, cynk, kobalt, żelazo, które zapobiegają niedokrwistości oraz chorobom skóry.
Mięso królika bogate jest także w witaminy z grupy B, które mają kojący wpływ na skołatane nerwy i regulują metabolizm. Dlatego też jak najczęściej powinny po nie sięgać nerwusy i osoby dbające o linię.
Ze względu na właściwości mięso królika powinny często jeść osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe.
Mięso z królika mogą jeść także niemowlaki, gdyż jest ono wyjątkowo lekkostrawne i mało alergizuje.
Aż 90 proc. białka zawartego w mięsie królika przyswajane jest przez człowieka.
Gdyby mięso z królika było równie tanie jak to z kurczaka, to zapewne cieszyłoby się ogromnym powodzeniem, bo ma dobroczynny wpływ na organizm.