Królik: czy warto jeść mięso królika?

2019-01-14 14:34

Mięso z królika jest bardzo zdrowe. Powinny nim się delektować szczególnie osoby, które dbają o linię lub są narażone na choroby układu krwionośnego. Mięso z królika jest lekkostrawne i bogate w różne witaminy i mikroelementy. Warto też wiedzieć, że mięso z królika nie uczula, dlatego jest polecane alergikom. Zobacz także: Mięso z królika - właściwości

krolik-czy-warto-jesc-krolika.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso królika jest lekkostrawne, a do tego wzmacnia układ sercowo-naczyniowy

Mięso z królika: dlaczego warto je jeść?

Mięso z królika jest polecane osobom, które chcą schudnąć i muszą dbać o stan swoich żył. Mięso to jest lekkostrawne, delikatne, ma mało tłuszczu oraz cholesterolu.

Królicze mięso bogate jest w liczne związki mineralne, m.in. miedź, cynk, kobalt, żelazo, które zapobiegają niedokrwistości oraz chorobom skóry.

Mięso królika bogate jest także w witaminy z grupy B, które mają kojący wpływ na skołatane nerwy i regulują metabolizm. Dlatego też jak najczęściej powinny po nie sięgać nerwusy i osoby dbające o linię.

Ze względu na właściwości mięso królika powinny często jeść osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe.

Mięso z królika mogą jeść także niemowlaki, gdyż jest ono wyjątkowo lekkostrawne i mało alergizuje.

Aż 90 proc. białka zawartego w mięsie królika przyswajane jest przez człowieka.

Gdyby mięso z królika było równie tanie jak to z kurczaka, to zapewne cieszyłoby się ogromnym powodzeniem, bo ma dobroczynny wpływ na organizm.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE