Kremowa zupa z jarmużu. Zaskakująco pyszna bomba witaminowa
Kremowa zupa z jarmużu jest smaczna, dzięki skojarzeniu tego warzywa z delikatnymi batatami i dodającą charakteru cebulą. Jest też niesłychanie prosta do przygotowania, zwłaszcza gdy sięgniecie po dostępny w supermarketach gotowy jarmuż, pozbawiony twardych łodyg. Wykorzystać możecie też pokrojony już boczek, tzw. lardon, który też bez problemu dostaniecie w sklepach. Z tymi produktami uda się wam przygotować tę zupę w pół godziny.
Jarmuż to zdrowa roślina z rodziny warzyw kapustnych - a one są niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze, a na dodatek mało kaloryczne. Nie wszyscy jednak przepadają za jarmużem, choćby z tego powodu, że jest dość twardy. Dla tych osób idealna może okazać się prosta zupa z jarmużu i batatów, które łagodzą jego smak. Tę zupę zrobicie w pół godziny i zdziwicie się, bo okazuje się nie tylko pyszna, ale też sycąca.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, grubo posiekana
2 słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone
400 g jarmużu, bez łodyg
1 l esencjonalnego bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
150 ml mleka
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g bekonu/chudego boczku pokrojonego w kostkę
40 g startego parmezanu (opcjonalnie, można zastąpić ostrym żółtym serem)
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj słodkie ziemniaki i smaż przez 5 minut, dodając odrobinę wody, jeśli zaczną przywierać do dna garnka.
W międzyczasie umyj jarmuż i usuń twarde łodygi.
Dodaj jarmuż do garnka, zalej wszystko bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie jarmuż i bataty powinny być miękkie.
Dodaj gałkę muszkatołową, zdejmij z ognia i lekko ostudź, a następnie zmiksuj na krem za pomocą blendera
Zblendowaną zupę gotuj chwilę na średnim ogniu. Wlej mleko i dodaj czarny pieprz.
Na osobnej patelni podsmaż boczek i odstaw.
Podawaj zupę posypaną skwarkami z boczku i startym parmezanem.
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na kremowe zupy