Kremowa zupa z jarmużu. Zaskakująco pyszna bomba witaminowa

2023-01-11 13:57

Kremowa zupa z jarmużu jest smaczna, dzięki skojarzeniu tego warzywa z delikatnymi batatami i dodającą charakteru cebulą. Jest też niesłychanie prosta do przygotowania, zwłaszcza gdy sięgniecie po dostępny w supermarketach gotowy jarmuż, pozbawiony twardych łodyg. Wykorzystać możecie też pokrojony już boczek, tzw. lardon, który też bez problemu dostaniecie w sklepach. Z tymi produktami uda się wam przygotować tę zupę w pół godziny.

 Kremowa zupa z jarmużu. Zaskakująco pyszna bomba witaminowa
Autor: Shutterstock Zupa z jarmużu ma zachęcający kolor i znakomity smak

Jarmuż to zdrowa roślina z rodziny warzyw kapustnych - a one są niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze, a na dodatek mało kaloryczne. Nie wszyscy jednak przepadają za jarmużem, choćby z tego powodu, że jest dość twardy. Dla tych osób idealna może okazać się prosta zupa z jarmużu i batatów, które łagodzą jego smak. Tę zupę zrobicie w pół godziny i zdziwicie się, bo okazuje się nie tylko pyszna, ale też sycąca.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula, grubo posiekana

2 słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone

400 g jarmużu, bez łodyg

1 l esencjonalnego bulionu warzywnego

1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

150 ml mleka

świeżo zmielony czarny pieprz

200 g bekonu/chudego boczku pokrojonego w kostkę

40 g startego parmezanu (opcjonalnie, można zastąpić ostrym żółtym serem)

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj słodkie ziemniaki i smaż przez 5 minut, dodając odrobinę wody, jeśli zaczną przywierać do dna garnka.

W międzyczasie umyj jarmuż i usuń twarde łodygi.

Dodaj jarmuż do garnka, zalej wszystko bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie jarmuż i bataty powinny być miękkie.

Dodaj gałkę muszkatołową, zdejmij z ognia i lekko ostudź, a następnie zmiksuj na krem za pomocą blendera

Zblendowaną zupę gotuj chwilę na średnim ogniu. Wlej mleko i dodaj czarny pieprz.

Na osobnej patelni podsmaż boczek i odstaw.

Podawaj zupę posypaną skwarkami z boczku i startym parmezanem.

Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na kremowe zupy