Kremowa zupa z jarmużu. Zaskakująco pyszna bomba witaminowa

2023-01-11 13:57

Kremowa zupa z jarmużu jest smaczna, dzięki skojarzeniu tego warzywa z delikatnymi batatami i dodającą charakteru cebulą. Jest też niesłychanie prosta do przygotowania, zwłaszcza gdy sięgniecie po dostępny w supermarketach gotowy jarmuż, pozbawiony twardych łodyg. Wykorzystać możecie też pokrojony już boczek, tzw. lardon, który też bez problemu dostaniecie w sklepach. Z tymi produktami uda się wam przygotować tę zupę w pół godziny.

 Kremowa zupa z jarmużu. Zaskakująco pyszna bomba witaminowa
Autor: Shutterstock Zupa z jarmużu ma zachęcający kolor i znakomity smak

Jarmuż to zdrowa roślina z rodziny warzyw kapustnych - a one są niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze, a na dodatek mało kaloryczne. Nie wszyscy jednak przepadają za jarmużem, choćby z tego powodu, że jest dość twardy. Dla tych osób idealna może okazać się prosta zupa z jarmużu i batatów, które łagodzą jego smak. Tę zupę zrobicie w pół godziny i zdziwicie się, bo okazuje się nie tylko pyszna, ale też sycąca.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula, grubo posiekana

2 słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone

400 g jarmużu, bez łodyg

1 l esencjonalnego bulionu warzywnego

1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

150 ml mleka

świeżo zmielony czarny pieprz

200 g bekonu/chudego boczku pokrojonego w kostkę

40 g startego parmezanu (opcjonalnie, można zastąpić ostrym żółtym serem)

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj słodkie ziemniaki i smaż przez 5 minut, dodając odrobinę wody, jeśli zaczną przywierać do dna garnka.

W międzyczasie umyj jarmuż i usuń twarde łodygi.

Dodaj jarmuż do garnka, zalej wszystko bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie jarmuż i bataty powinny być miękkie.

Dodaj gałkę muszkatołową, zdejmij z ognia i lekko ostudź, a następnie zmiksuj na krem za pomocą blendera

Zblendowaną zupę gotuj chwilę na średnim ogniu. Wlej mleko i dodaj czarny pieprz.

Na osobnej patelni podsmaż boczek i odstaw.

Podawaj zupę posypaną skwarkami z boczku i startym parmezanem.

Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na kremowe zupy

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE