Kotlety mielone w sosie własnym - tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach
Kotlety mielone w sosie własnym to proste danie rodem z babcinej kuchni. Są delikatne i mięciutkie, idealnie smakują z ziemniakami tłuczonymi i buraczkami lub surówką z ogórków kiszonych. Są też daniem niezbyt kosztownym. Jeśli więc znudziły ci się mielone wprost z patelni - do dzieła!
Kotlety mielone w sosie własnym - jak wzbogacić przepis?
Same kotlety warto przygotować zgodnie z przepisem, by nie rozpadły się podczas duszenia. Natomiast możemy z powodzeniem wzbogacić smak sosu własnego. Na przykład ścierając na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, podsmażając je na łyżce masła i zalewając bulionem. Tak przygotowana baza sosu własnego jest smakowita, a warzywa rozgotowując się pięknie go zagęszczają. Można wtedy pominąć dodatek mąki. Jednak warto taki sos nieco konkretniej doprawić, bo będzie miał mniej zdecydowany smak dzięki słodyczy warzyw.
- Gdy wrzucimy do sosu garść pokrojonych drobno i podsmażonych do odparowania pieczarek nadamy mu wyraźnie grzybową nutkę.
- Można też podostrzyć smak sosu dodając do niego paprykę - surową i w przyprawie.
Dzięki takim zabiegom możemy zmieniać smak tego prostego dania, by nam się nie znudziło.
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego
- cebula średniej wielkości
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- spora szczypta soli
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Sos:
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Smażyć na łyżce oleju do zeszklenia.
Do mięsa dodać jajko, tartą bułkę, usmażoną i przestudzoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Uformować z niej okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na średnio gorącej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.
Usmażone kotlety przełożyć do garnka o takiej średnicy, by leżały na dnie w jednej warstwie. Zalać je bulionem i gotować do miękkości na niewielkim ogniu.
Pół szklanki sosu odlać i odstawić do przestudzenia. Dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Garnek z kotletami zestawić z ognia i dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać z sosem i gotować jeszcze kilka minut. Zagęszczony sos doprawić do smaku - dobry będzie niewielki dodatek maggi lub sosu sojowego.