Kotlety mielone w sosie własnym - tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach

2023-01-10 11:43

Kotlety mielone w sosie własnym to proste danie rodem z babcinej kuchni. Są delikatne i mięciutkie, idealnie smakują z ziemniakami tłuczonymi i buraczkami lub surówką z ogórków kiszonych. Są też daniem niezbyt kosztownym. Jeśli więc znudziły ci się mielone wprost z patelni - do dzieła!

Kotlety mielone w sosie własnym - tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach
Autor: Shutterstock Uduszone w sosie własnym kotleciki mielone są miękkie i delikatne

Kotlety mielone w sosie własnym - jak wzbogacić przepis?

Same kotlety warto przygotować zgodnie z przepisem, by nie rozpadły się podczas duszenia. Natomiast możemy z powodzeniem wzbogacić smak sosu własnego. Na przykład ścierając na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, podsmażając je na łyżce masła i zalewając bulionem. Tak przygotowana baza sosu własnego jest  smakowita, a warzywa rozgotowując się pięknie go zagęszczają. Można wtedy pominąć dodatek mąki. Jednak warto taki sos nieco konkretniej doprawić, bo będzie miał mniej zdecydowany smak dzięki słodyczy warzyw.

  • Gdy wrzucimy do sosu garść pokrojonych drobno i podsmażonych do odparowania pieczarek nadamy mu wyraźnie grzybową nutkę.
  • Można też podostrzyć smak sosu dodając do niego paprykę - surową i w przyprawie.

Dzięki takim zabiegom możemy zmieniać smak tego prostego dania, by nam się nie znudziło.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • cebula średniej wielkości
  • jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 2 szklanki bulionu  warzywnego lub mięsnego
  • łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Smażyć na łyżce oleju do zeszklenia.

Do mięsa dodać jajko, tartą bułkę, usmażoną i przestudzoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Uformować z niej okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na średnio gorącej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Usmażone kotlety przełożyć do garnka o takiej średnicy, by leżały na dnie w jednej warstwie. Zalać je bulionem i gotować do miękkości na niewielkim ogniu.

Pół szklanki sosu odlać i odstawić do przestudzenia. Dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Garnek z kotletami zestawić z ognia i dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać z sosem i gotować jeszcze kilka minut. Zagęszczony sos doprawić do smaku - dobry będzie niewielki dodatek maggi lub sosu sojowego.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH