Kotlety mielone w sosie własnym - tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach

2023-01-10 11:43

Kotlety mielone w sosie własnym to proste danie rodem z babcinej kuchni. Są delikatne i mięciutkie, idealnie smakują z ziemniakami tłuczonymi i buraczkami lub surówką z ogórków kiszonych. Są też daniem niezbyt kosztownym. Jeśli więc znudziły ci się mielone wprost z patelni - do dzieła!

Kotlety mielone w sosie własnym - tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach
Autor: Shutterstock Uduszone w sosie własnym kotleciki mielone są miękkie i delikatne

Kotlety mielone w sosie własnym - jak wzbogacić przepis?

Same kotlety warto przygotować zgodnie z przepisem, by nie rozpadły się podczas duszenia. Natomiast możemy z powodzeniem wzbogacić smak sosu własnego. Na przykład ścierając na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, podsmażając je na łyżce masła i zalewając bulionem. Tak przygotowana baza sosu własnego jest  smakowita, a warzywa rozgotowując się pięknie go zagęszczają. Można wtedy pominąć dodatek mąki. Jednak warto taki sos nieco konkretniej doprawić, bo będzie miał mniej zdecydowany smak dzięki słodyczy warzyw.

  • Gdy wrzucimy do sosu garść pokrojonych drobno i podsmażonych do odparowania pieczarek nadamy mu wyraźnie grzybową nutkę.
  • Można też podostrzyć smak sosu dodając do niego paprykę - surową i w przyprawie.

Dzięki takim zabiegom możemy zmieniać smak tego prostego dania, by nam się nie znudziło.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • cebula średniej wielkości
  • jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 2 szklanki bulionu  warzywnego lub mięsnego
  • łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Smażyć na łyżce oleju do zeszklenia.

Do mięsa dodać jajko, tartą bułkę, usmażoną i przestudzoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Uformować z niej okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na średnio gorącej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Usmażone kotlety przełożyć do garnka o takiej średnicy, by leżały na dnie w jednej warstwie. Zalać je bulionem i gotować do miękkości na niewielkim ogniu.

Pół szklanki sosu odlać i odstawić do przestudzenia. Dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Garnek z kotletami zestawić z ognia i dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać z sosem i gotować jeszcze kilka minut. Zagęszczony sos doprawić do smaku - dobry będzie niewielki dodatek maggi lub sosu sojowego.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE