Korzyści z przetworów - dlaczego warto robić przetwory?

2017-07-27 11:15

Dzisiaj owoce i warzywa dostępne są przez cały rok - świeże, mrożone, suszone. W sklepach jest duży wybór dżemów, konfitur, marynat i soków. Dlaczego więc warto zadawać sobie trud, by przygotować domowe przetwory i nalewki? Powodów jest wiele. Poniżej wymieniamy niektóre z nich.

Korzyści z przetworów - dlaczego warto robić przetwory?
Autor: pixabay.com Domowe przetwory - dostosowane do twoich potrzeb.

Dlaczego warto robić przetwory?

Domowe specjały można przygotowywać niewielkim kosztem.

Sami decydujemy o smaku przetworów, dodając wedle uznania: soli, cukru, octu i przypraw.

Konserwujemy je środkami naturalnymi, nie zawierają więc (tak jak te produkowane przemysłowo) polepszaczy smaku i sztucznych barwników.

Jedząc domowe przetwory, zapewniamy sobie sporą dawkę witaminy C (porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, żurawina, agrest, papryka, pomidory) i beta-karotenu (warzywa i owoce żółtopomarańczowe i zielone).

Domowe przetwory mają niepowtarzalny aromat, kojarzą się nam z dzieciństwem i "babcinymi przysmakami".

Praca przy domowych wekach może być jednocześnie okazją do rodzinnego spotkania i tworzenia własnych oryginalnych przepisów, przekazywanych później z pokolenia na pokolenie. 

Zamknięte w słoikach i karafkach, opatrzone własnoręcznie przygotowanymi etykietkami, oryginalnie opakowane przetwory  - mogą być pięknym upominkiem.