Dlaczego warto robić przetwory?
Domowe specjały można przygotowywać niewielkim kosztem.
Sami decydujemy o smaku przetworów, dodając wedle uznania: soli, cukru, octu i przypraw.
Konserwujemy je środkami naturalnymi, nie zawierają więc (tak jak te produkowane przemysłowo) polepszaczy smaku i sztucznych barwników.
Jedząc domowe przetwory, zapewniamy sobie sporą dawkę witaminy C (porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, żurawina, agrest, papryka, pomidory) i beta-karotenu (warzywa i owoce żółtopomarańczowe i zielone).
Domowe przetwory mają niepowtarzalny aromat, kojarzą się nam z dzieciństwem i "babcinymi przysmakami".
Praca przy domowych wekach może być jednocześnie okazją do rodzinnego spotkania i tworzenia własnych oryginalnych przepisów, przekazywanych później z pokolenia na pokolenie.
Zamknięte w słoikach i karafkach, opatrzone własnoręcznie przygotowanymi etykietkami, oryginalnie opakowane przetwory - mogą być pięknym upominkiem.