Kompot do obiadu i na zimę - z wiśni, agrestu, śliwek. Przepisy na kompocik jak u babci
Domowy kompot to świetny napój do obiadu. można go przygotować z niemal każdych letnich owoców, choć najpopularniejsze są kompoty z wiśni, agrestu czy truskawek. Taki owocowy napój można ugotować do wypicia od razu lub przygotować w słoikach na zimę. Jest zdecydowanie zdrowszy niż kupne słodzone napoje i smakuje zazwyczaj, jak u babci.
Kompot to dla wielu smak dzieciństwa, bo u babci zawsze stał dzbanek pysznego, owocowego napoju przygotowanego na bazie owoców. Latem i jesienią często przygotowywanego na bieżąco, zima zaś z przygotowanych latem przetworów. Kompot to bardzo prosty w przygotowaniu napój, który warto zawsze mieć na podorędziu. Wystarczy nieco owoców, jednego rodzaju lub różnych, woda i ewentualnie nieco cukru lub miodu, by ugotować znakomity kompot owocowy. Ten na zimę warto potem za pasteryzować.
W galerii proponujemy wam nasze sprawdzone przepisy na kompoty, nie tylko na te najpopularniejsze: z wiśni, jabłek czy rabarbaru. Znajdziecie tam również przepisy na kompoty mieszane, ciekawe zestawienia przypraw, czy kompoty z mniej "kompotowych" owoców jak winogrona czy... dynia. Koniecznie przetestujcie.