Katar - produkty spożywcze, które wyleczą uciążliwą dolegliwość

2022-01-12 12:50 Zbudujdom
Na katar
Autor: Shutterstock Jeśli dopadł Cię katar, czym prędzej udaj się do... kuchni.

Męczy cię katar? Zamiast od razu sięgnąć po tabletkę, przypomnij sobie, czym skutecznie leczyły się poprzednie pokolenia. Nieco zapomniany imbir czy chrzan oraz inhalacje z sody oczyszczonej w mig postawią cię na nogi! Sprawdź, w jaki sposób za pomocą produktów spożywczych z twojej kuchni wyleczyć katar.

Katar - domowe sposoby

Domowe sposoby na katar są tańsze niż leki apteczne, a syropy czy napary możesz przyrządzić we własnej kuchni. Spróbuj pokonać katar już wtedy, gdy kichasz i kręci cię w nosie. Oto kilka dobrych pomysłów z babcinej apteczki.

Imbir na katar

Działa na wielu płaszczyznach jednocześnie: filiżanka herbaty imbirowej zlikwiduje dreszcze, a jego olejki eteryczne złagodzą katar i zapalenie gardła. Olejek imbirowy działa podobnie jak aspiryna - pomaga w leczeniu migreny i bólów głowy. By przyrządzić rozgrzewającą herbatę imbirową, do gotującej się wody wrzuć pięć plasterków świeżo obranego imbiru i podgrzewaj 15 minut na niewielkim ogniu. Można dosłodzić ją miodem.

Poradnik Zdrowie: komu imbir może szkodzić?

Czosnek na katar

Jest cenny w domowej apteczce ze względu na wyjątkowo silne właściwości bakteriobójcze. Pomaga m.in. na kaszel i zapalenie oskrzeli, działa wzmacniająco i chroni przed przeziębieniami. By przygotować z niego leczniczy wywar, zgnieć 2-4 ząbki czosnku i zalej szklanką gorącego mleka. Pij raz dziennie na noc.

Soda na katar

Inhalacja z sody oczyszczonej ułatwia oddychanie przy katarze i kaszlu, a przy tym nawilża i dezynfekuje gardło, krtań, płuca oraz oskrzela. Do miski wlej litr wrzątku i dodaj łyżkę sody oczyszczonej. Nałóż ręcznik na głowę, pochyl się nad miską i wdychaj powietrze nosem. Inhalację powtarzaj przez kilka dni, poświęcając na nią 8-10 minut.

Chrzan na katar

Warto po niego sięgnąć w przypadku problemów z katarem, gdyż działa podobnie jak penicylina: pomaga przy wszystkich symptomach przeziębienia, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, anginie i zapaleniu zatok, a nawet w przypadku grypy. Ponieważ olejki eteryczne ulatniają się z chrzanu w ciągu kwadransa, świeży korzeń trzeba stosować od razu po starciu. Chrzan można jeść na chlebie lub wykorzystywać jako dodatek do innych potraw.

Galeria: Leki z domowej apteki

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE