Kanapka Elvisa Presleya - jak ją zrobić?
Chcesz jeść jak Król? Podpowiadamy, jak przyrządzić słynną kanapkę Elvisa Presleya!
Ulubione przepisy amerykańskiego króla rock and rolla nie należą do dietetycznych, ale na pewno zaspokoją głód miłośników słodyczy i... masła. Na specjalne okazje matka Elvisa Presleya przygotowywała piosenkarzowi wyjątkową kanapkę, która dla wielu stała się symbolem rockandrollowych smaków. Poniżej przedstawiamy sposób, jak przenieść się na chwilę do amerykańskiego miasta Memphis i kuchni króla w jego słynnej posiadłości Graceland.
Aby przygotować sztandarowy przysmak Elvisa Presleya, potrzebujemy dwóch kromek miękkiego, białego tostowego chleba, kilka łyżek masła orzechowego, jednego dojrzałego, dużego banana, i niewielką łyżkę masła. Należy posmarować chleb masłem orzechowym, rozgnieść banana, nałożyć owocową papkę kromkę, a potem złożyć kromki w piętrową kanapkę. Następnie rozgrzewamy patelnię, roztapiamy masło, i przez kilka chwil smażymy na małym ogniu kanapkę z dwóch stron, aż chleb się zarumieni.
W jeszcze bardziej ryzykownej, i wysokokalorycznej wersji potrawy Elvisa, na banany kładziemy smażone plastry bekonu. Taka kanapka nazywana jest „Fool’s Gold”, czyli „Złotem głupców”, i zadowoli amatorów bardzo ciężkostrawnych przysmaków.