Jesienne menu na odporność – świeże owoce i warzywa w roli głównej

2016-10-10 16:07

Za oknem szaro i nieco ponuro, ale pamiętajmy, że jesień to wciąż dobrodziejstwo świeżych owoców i warzyw. Dzięki odpowiedniej diecie można zwiększyć odporność organizmu, chroniąc się przed infekcjami. Jakie warzywa i owoce jeść jesienią oraz co z nich zrobić?

Jesienne menu na odporność – świeże owoce i warzywa w roli głównej
Autor: mat. prasowe Electrolux W blendrze kielichowym Electrolux Masterpiece ESB9300 szybko można przyrządzić zdrowe jesienne koktajle

Spis treści

  1. Jabłka i gruszki w zielonych koktajlach
  2. Dynia, cukinia, kabaczek, patison – jesień z warzywami dyniowatymi
  3. Owoc granatu – zdrowa egzotyka

Jabłka i gruszki w zielonych koktajlach

Bodaj najpopularniejsze polskie owoce jesienne to jabłka i gruszki. Ponieważ mają niski indeks glikemiczny, mogą je jeść także diabetycy oraz osoby na różnorodnych dietach odchudzających. Zarówno jabłka, jak i gruszki warto łączyć z warzywami kapustnymi, a zwłaszcza jarmużem słynącym z cennych właściwości odżywczych.

"Modne ostatnio zielone koktajle często uwzględniają je w swoim przepisie, chociażby w postaci popularnego jarmużu. Zawarte w nich substancje o właściwościach antynowotworowych ulegają największej aktywacji po uwolnieniu ich z komórek warzywa, które ma miejsce podczas gryzienia lub miksowania. W przypadku tego drugiego, przebiega ono bardziej efektywnie" – wyjaśnia Jakub Sobiecki, przedstawiciel Fundacji WIEMY CO JEMY i ekspert kampanii edukacyjnej Electrolux „Zdrowo zmiksowani”.

Dlatego lepszy niż kompot będzie koktajl warzywno-owocowy, który najszybciej przyrządzimy w blenderze kielichowym (np. Electrolux Masterpiece ESB9300, który pomieści aż 2,2 l koktajlu!). Pamiętajmy, by lekkie składniki – np. jarmuż – umieszczać na dnie kielicha i przykrywać je cięższymi. Dzięki temu koktajl o wiele szybciej zmiksuje się do pożądanej konsystencji.

Dynia, cukinia, kabaczek, patison – jesień z warzywami dyniowatymi

Warzywną królową jesieni jest dynia, która w różnych odmianach podbija stragany i stoiska z warzywami. Ale świat dyniowatych to także cukinia, kabaczek czy mało doceniane patisony. Zarówno z dyni, jak i cukinii można przygotować wiele smacznych potraw – od zup przez gulasze, zapiekanki aż po desery.

A czym wyróżniają się poszczególni przedstawiciele rodziny dyniowatych?

Dynia: ma właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, antynowotworowe i przeciwpasożytnicze. Najpopularniejsze są zupy kremy z dyni, ale też muffinki, ciasta i przetwory na zimę – dżemy, marynaty czy kompoty.

Cukinia: sycąca, niskokaloryczna (zaledwie 15 kcal w 100 g) i lekkostrawna. Można ją np. zgrillować lub przygotować z niej pyszne placuszki.

Kabaczek: w potrawach można go stosować zamiennie z cukinią (tym bardziej że to ta sama roślina, o czym mało kto wie). Stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego.

Patison: uroczy spodek, który jednak rzadko gości na straganach. Można go zapiekać, faszerować i marynować.

Owoc granatu – zdrowa egzotyka

Owoce granatu dostępne są w polskich sklepach właściwie przez cały rok, ale najwięcej jest ich właśnie jesienią. Granat ma ciekawą symbolikę w kulturze – zwykle związaną z dobrodziejstwem i obfitością. Hebrajczycy zaś uznają go za symbol życia.

Właściwości odżywcze granatu są naprawdę imponujące, zawiera m.in. potas, foliany oraz witaminy C i K. Szczególnie ceniony jest sok z granatu. Soczyste, chrupiące ziarenka warto dodawać zwłaszcza do deserów i sałatek.

źródło: mat. prasowe