Janginizacja - co to takiego? Jak zrobić słodkie dżemy bez cukru?
Janginizacja to proces, w którym podczas przygotowywania przetworów z owoców uwalnia się zgromadzony w nich cukier i dzięki temu nie trzeba ich dosładzać. Na czym dokładnie polega proces janginiazacji? Jak go przeprowadzić? Podajemy sprawdzony przepis na przygotowywanie słodkich przetworów owocowych bez użycia cukru, miodu, ani żadnych innych słodzików.
Spis treści
- Janginizacja - czym jest?
- W jaki sposób janginizować przetwory?
- Jakie owoce wybierać do procesu janginizacji?
Janginizacja - czym jest?
Janginizacja to zaskakująco prosty sposób na przygotowywanie słodkich przetworów bez użycia cukru. Jest to możliwe, ponieważ w owocach zgromadzony jest naturalny cukier, który dzięki użyciu zaledwie szczypty soli uwalnia się, sprawiając, że nie trzeba ich już dosładzać.
W jaki sposób janginizować przetwory?
Do przygotowania słodkich przetworów bez cukru potrzebny jest garnek z podwójnym dnem, aby ich nie przypalić. Należy włożyć do niego pokrojone owoce, a następnie rozgnieść je i doprawić szczyptą soli. Tak przygotowaną miazgę należy powoli gotować przez godzinę, a następnie pasteryzować na sucho w piekarniku przez 30 minut.
Jakie owoce wybierać do procesu janginizacji?
Aby proces janginizacji był skuteczny, trzeba wybierać tylko dojrzałe i nieuszkodzone owoce, aby przetwór nie wyszedł kwaśny lub gorzki. W przypadku owoców niedojrzałych dżem może być niesłodki, ale wtedy wystarczy dosłodzić go wybranym słodzikiem.