Spis treści
Janginizacja - czym jest?
Janginizacja to zaskakująco prosty sposób na przygotowywanie słodkich przetworów bez użycia cukru. Jest to możliwe, ponieważ w owocach zgromadzony jest naturalny cukier, który dzięki użyciu zaledwie szczypty soli uwalnia się, sprawiając, że nie trzeba ich już dosładzać.
W jaki sposób janginizować przetwory?
Do przygotowania słodkich przetworów bez cukru potrzebny jest garnek z podwójnym dnem, aby ich nie przypalić. Należy włożyć do niego pokrojone owoce, a następnie rozgnieść je i doprawić szczyptą soli. Tak przygotowaną miazgę należy powoli gotować przez godzinę, a następnie pasteryzować na sucho w piekarniku przez 30 minut.
Jakie owoce wybierać do procesu janginizacji?
Aby proces janginizacji był skuteczny, trzeba wybierać tylko dojrzałe i nieuszkodzone owoce, aby przetwór nie wyszedł kwaśny lub gorzki. W przypadku owoców niedojrzałych dżem może być niesłodki, ale wtedy wystarczy dosłodzić go wybranym słodzikiem.