Jakie owoce i warzywa wybierać do świeżych soków, jak komponować soki, ile soku dziennie należy pić?
Świeżo wyciskane soki zachwycają nie tylko smakiem ale również tym, co potrafią zdziałać dla naszego zdrowia. Dowiedz się jakich warzyw używać, jak samodzielnie komponować soki i jakie ilości soku najlepiej pić.
Spis treści
- Jakie warzywa i owoce wybierać i jak je przygotowywać?
- Jakie ilości soku są optymalne dla zdrowia?
- Jakich owoców i warzyw nie należy ze sobą łączyć?
Sztuka samodzielnego komponowania leczniczych soków wcale nie jest trudna. Jeśli opanujesz podstawowe zasady dobierania do siebie warzyw, które będą pasować, nie popełniania błędów, na jakie narażone są początkujące osoby i dowiesz się, jakie połączenia sprawią, że koktajle będą działały tak, jak tego chcesz, nie będziesz potrafiła rozpocząć dnia bez świeżego soku. Zobacz, co musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się na samodzielne tworzenie leczniczych soków.
Jakie warzywa i owoce wybierać i jak je przygotowywać?
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej pamiętaj, że soki warzywne są zdecydowanie mniej kaloryczne od soków owocowych. Dobrym rozwiązaniem jest tez rozcieńczanie soków – wodą z cytryną, zieloną lub czerwoną herbatą albo preparatami na bazie wody z organicznymi substancjami ułatwiającymi zrzucenie kilogramów, np. z l-karnityną albo ekstraktem z Garcinia Camborgia.
Do produkcji soków używaj tylko świeżych owoców, których wygląd i zapach nie pozostawia wątpliwości, co do tego w jakim są stanie.
Do tworzenia soków nie używaj mrożonych warzyw i owoców.
Nie wszystkie owoce muszą być obrane i wyczyszczone z pestek. Owoce jak winogrona, arbuz, melon mogą być wrzucane do sokowirówkii ze skórką i pestkami.
Rośliny i zioła, które znajdziesz rosnące dziko, poza domem nie nadają się do produkcji soku przez ich niewiadome pochodzenie i naturalne czynniki na jakie były wystawione. Niektóre, wysoko cenione w produkcji soków zioła, jak mniszek lekarski, mięta, bazylia, możesz jednak hodować sama w doniczce, w domu.
Jakie ilości soku są optymalne dla zdrowia?
Przede wszystkim, świeże soki powinny być wypijane od razu po przygotowaniu. Dobrze zabezpieczony sok, w zamykanym opakowaniu i przechowywany w lodówce może jednak zostać wypity dnia następnego. Pierwszy sok danego dnia powinien być wypijany przed śniadaniem. Najlepszą ilością soku, która nie przeciąży układu pokarmowego i zapewni szybko zauważalne efekty jest pół litra soku dziennie.
Jakich owoców i warzyw nie należy ze sobą łączyć?
Suszone śliwki źle komponują się z kapustą, cebulą i czosnkiem.
Gruszki i pomidory źle smakują podane razem.
Winogrona podane z marchwią mogą powodować wzdęcia.
Jeżyny nie pasują do buraków.
Morele nie pasują do zielonych warzyw oraz ziół.