Jakie grzyby nadają się do suszenia, jakie do marynowania, a jakie do innych przetworów?
Przetwory z grzybów to pole do popisu dla każdego kucharza i każdej kucharki. Grzyby można suszyć, smażyć, marynować, dusić, kisić, pasteryzować... W każdej wersji smakują wybornie. Sprawdźcie, jak wykorzystać konkretne gatunki grzybów i jakie przetwory i potrawy można z nich przygotować w domu.

Spis treści
Grzyby do duszenia
Wszystkie gatunki grzybów są odpowiednie do duszenia. Sprawdzą się świeże lub solone i suszone, ale te trzeba wcześniej namoczyć. Dużą popularnością cieszą się duszone maślaki. To świetny dodatek do potraw mięsnych.
Grzyby do smażenia
Do smażenia nadają się grzyby świeże, a po wymoczeniu także solone i suszone. Najlepiej sięgać po gatunki niezbyt twarde i wilgotne, czyli kurki, kapelusze koźlarzy czy pieczarki. Grzyby smaży się na oleju, oliwie z oliwek, maśle, margarynie, z cebulką, a pod koniec przyprawia ziołami. Kapelusze pieczarek, boczniaków i kań można obtoczyć w bułce tartej i smażyć w całości jak kotlety.
Grzyby do suszenia
Do suszenia nadają się tylko grzyby świeże, nierobaczywe i bez oznak psucia. Najlepiej smakują borowiki, podgrzybki, koźlarze i smardze. Dobrze wysuszone utrzymają swoje wartości odżywcze i walory smakowe. Grzyby suszone należy odpowiednio przechowywać, aby zachowały swój smak i aromat.
Grzyby do marynowania
Do marynaty używa się niedużych grzybów w całości lub samych kapeluszy. Większość gatunków jadalnych dobrze smakuje w zalewach octowych. Marynować można borowiki, gąski, gołąbki, rydze, maślaki i kurki. Marynowane grzyby to dobrze zakonserwowany przysmak, ale nie ma zbyt dobrego wpływu na nasz organizm, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością i spożywać je z umiarem.
Grzyby do sosu
Sos grzybowy to dodatek urozmaicający smak kasz, ziemniaków i makaronów oraz potraw mięsnych. Sos grzybowy przyrządza się na bazie wywaru z dodatkiem mąki, tłuszczu, przypraw i dowolnego gatunku grzybów. Zawsze smakuje wyśmienicie i potrafi zmienić zwykły obiad w danie jak z najlepszej restauracji.
Grzyby na zupę
Do zrobienia zupy nadają się prawie wszystkie grzyby. Najpopularniejsze zupy grzybowe to pieczarkowa oraz z prawdziwków. Niektóre gatunki można dodać do rosołu, a do krupniku świetnie pasują opieńki.
Uwaga! Tylko nieliczne grzyby, jak pieczarka hodowlana i rydz mleczaj, można jadać na surowo. Na szczęście macie wiele możliwości, aby wykorzystać pozostałe gatunki grzybów.
Zobaczcie galerię i poznajcie sprawdzone przepisy na pyszne i aromatyczne zupy grzybowe. Poniżej znajdziecie także quiz, w którym możecie przetestować swoją wiedzę o grzybach.
