Zupa pieczarkowa z makaronem: jak zrobić zupę pieczarkową na rosole?
2022-07-15
średni
15 min
4
Najczęściej z rosołu robimy zupę pomidorową - przyda się więc mała odmiana. W kilka minut przygotujemy wspaniałą zupę pieczarkową. Kolejna dobra wiadomość brzmi następująco: danie szybko się przyrządza.
Ten przepis jest dobrą bazą do uzyskania zupy typu krem. Wystarczy podsmażone pieczarki i cebulę zmiksować, połączyć z doprawionym rosołem, podgotować i całość ponownie zmiksować. Do tak przygotowanej zupy najlepsze będą domowe grzanki.
SKŁADNIKI
- na rosół:
- 1/2 kg kurczaka
- 1/2 kg wołowiny
- porcja włoszczyzny
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- na zupę:
- 30 dag małych pieczarek
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- śmietana
- paczka makaronu o grubszej formie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podstawą zupy pieczarkowej jest esencjonalny rosół. Powinien się gotować kilka godzin na małym ogniu z 2 listkami laurowymi i 5-6 ziarenkami ziela angielskiego.
- Rosół przelewamy przez sito. 30 dag małych pieczarek czyścimy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki podduszą, wlewamy całość do rosołu i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Podajemy z makaronem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?