Jaka ryba nadaje się do sushi?

2016-11-02 17:03

Sushi to coś więcej niż jedzenie, przygotowanie go ma rangę misterium. Sushi to świeże ryby, najlepszej jakości ryż i prażone liście alg, a także ocet ryżowy i chrzan wasabi. Sushi to zawijanie, rolowanie i ozdabianie. Jedzenie musi pięknie wyglądać.

jaka-ryba-nadaje-sie-do-sushi.jpg
Autor: pixabay.com Ryba do sushi.

Spis treści

  1. Łosoś
  2. Makrela, tuńczyk, paluszki krabowe
  3. Rolowanie, zawijanie, ozdabianie

Łosoś

Najlepszy jest łosoś oceaniczny, dość drogi (ok. 80 zł/kg), o japońskim węgorzu unagi możemy tylko pomarzyć (ok. 200 zł/kg). Warto jednak go spróbować w dobrej restauracji. Nadaje się także makrela, ryba maślana i tuńczyk.

Makrela, tuńczyk, paluszki krabowe

U nas nie ma wielu miejsc, w których można kupić naprawdę świeżą rybę, którą bezpiecznie da się zjeść na surowo. Świeża znaczy dziś złowiona, w żadnym wypadku nie mrożona. Bezpieczniejsze są więc ryby wędzone, ale też ogórek, czy paluszki krabowe (to mięso z białych ryb doprawione ekstraktem z krabów). Warto jednak znaleźć dobry rybny sklep, wejść w dobre relację z jego właścicielem i uprzedzić, że potrzebujemy ryby do sushi. Może wtedy uda się kupić rybę, która pachnie świeżością i nadaje się na sushi.

Rolowanie, zawijanie, ozdabianie

Nie wolno kupować ryb do sushi w supermarketach, gdyż określenie "świeża ryba" w tym miejscu oznacza coś zupełnie innego niż jest nam potrzebne.  Gdy uda nam się zdobyć świeżą rybę, z resztą składników nie będzie problemu. Zanim podasz gotowe danie, pamiętaj o stronie estetycznej. Sushi ma cieszyć oczy, więc nie żałuj czasu na zrobienie palemki ze szczypioru czy kwiatka z plasterka ozdobnie wyciętej marchewki.