Jak zrobić najsmaczniejszę pleskawicę - rady Agaty Wojdy
Pleskawica, czyli bałkańskie kotlety mielone mogą stać się prawdziwym hitem, jeśli podczas ich przygotowania skorzystamy nie tylko z naszego przepisu, ale też z porad Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu Smaki Agaty. Dzięki temu nasza pleskawica nabierze wyjątkowego smaku!
Bałkańskie gospodynie powtarzają, że nie ma prawdziwej pleskawicy bez posiekanej świeżej cebuli i czerwone papryki dodanej do środka.
Nie zaszkodzi również dolać trochę gazowej wody i popracować rękoma nad wymieszaniem mięsa i dodatków na jednolitą masę.
Można spróbować przygotować pleskawicę z jagnięciną i dołożonym do środka plastrem sera typu: feta, wędzony oscypek, mozzarella.
Perfekcyjnym uzupełnieniem jest podany na zimno ajwar, czyli paprykowy dip na bazie duszonej czerwonej papryki (spróbujcie przepuścić oczyszczone strączki przez maszynkę do mięsa), drobno siekanej cebuli, pomidorowego koncentratu lub gęstej passaty pomidorowej, czosnku, kilku liści laurowych, chili, oliwy i octu. Ajwar dusimy na małym ogniu, odparowując na gęsty krem. Możemy do niego dodać posiekane włoskie orzechy, powkładać w małe słoiczki i podawać do wszelkich domowych mięsnych lub rybnych obiadów.