Jak zrobić domową nalewkę? Uniwersalne zasady
Samodzielnie zrobiona nalewka zawsze smakuje wyjątkowo. To taka mocniejsza wersja konfitur! Na początek sięgaj po proste przepisy. Możesz je znaleźć w książkach, internecie lub... starym kajecie babci. Nie zapomnij o kilku ważnych zasadach dotyczących domowego przyrządzania nalewek.
Spis treści
- Nalewki: jak serwować?
- Do sporządzenia domowej nalewki użyj:
- O czym należy pamiętać, robiąc nalewki?
- Domowa nalewka wiśniowa
- Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek
- Dereniówka, czyli nalewka z derenia
Nalewki: jak serwować?
Alkohole domowej roboty należy podawać w odpowiedni sposób. Wysiłek, który włożyliśmy w przygotowanie nalewki, nie pójdzie na marne, jeśli będziemy delektować się smakiem naszych trunków. Nalewkę pijemy drobnymi łyczkami, w małych (50 ml), eleganckich kieliszkach. Podawajmy alkohol w zdobionych karafkach z jasnego szkła (ale po uczcie karafkę schowajmy w ciemne miejsce, by nalewka nie zmieniła koloru). Dzięki temu pobudzimy nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku!
Celebrujmy tę chwilę z przyjaciółmi, aby uczynić ją wyjątkową.
Do sporządzenia domowej nalewki użyj:
alkoholu etylowego (wódki lub spirytusu) kupionego w sprawdzonym źródle
wyparzonych i osuszonych gąsiorów/słoi/butli
dojrzałych (nigdy zepsutych!) owoców; mogą być także liście, suszone owoce i nasiona
prawdziwego miodu i naturalnych przypraw: kardamonu, wanilii, goździków, ziela angielskiego, soku z cytryny, skórki z cytryny, pomarańczy lub granatu – przyprawiaj wedle uznania
butelek z ciemnego szkła, aby pod wpływem promieni słonecznych trunek nie zmienił koloru
kory dębu dla uzyskania wykwintnego posmaku.
O czym należy pamiętać, robiąc nalewki?
Owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Wtedy nie narazisz ich na działanie słońca i wysokiej temperatury, które często niszczą barwę, a przede wszystkim smak alkoholu.
Zazwyczaj owoce powinno trzymać się w gąsiorze, dopóki nie zbledną i nie wypuszczą z siebie ostatnich soków.
Ważna jest cierpliwość. Tak jak w przypadku win, dłuższy czas leżakowania zapewni Twojej nalewce bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwie dobra nalewka będzie gotowa po 3 latach.
Nie zalewaj owoców bezpośrednio spirytusem - może być to czysta wódka lub spirytus zmieszany z wódką (70%).
Nalewki muszą być przechowywane w szklanych, zakorkowanych butelkach.
Nie używaj nienaturalnych barwników do poprawienia koloru swojej nalewki.
Polecamy sprawdzone przepisy: