Jak zmielić kawę? Rytuał mielenia kawy krok po kroku

2016-10-17 15:35

Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki pobudzającej kawy. Najlepszy aromat uzyskamy, jeśli ziarna kawy samodzielnie zmielimy. Jak zmielić kawę krok po kroku?

Jak zmielić kawę? Rytuał mielenia kawy krok po kroku
Autor: materiały prasowe Segafredo Zanetti Najlepszą kawę przygotujemy ze świeżo zmielonych ziaren

Spis treści

  1. Jak wybrać młynek do kawy? Konstrukcja, materiał i mechanizm
  2. Mielenie kawy a sposób parzenia
  3. Czyszczenie młynka do kawy
  4. Jak przechowywać zmieloną kawę?

Wśród wytrawnych kawoszy krąży sentencja, zgodnie z którą „kawa pachnie jak świeżo zmielone niebo”. Aby dotknąć tego kawowego nieba, warto wiedzieć, jakie są sposoby obróbki ziaren kawy – chodzi nie tylko o dobór odpowiedniej, aromatycznej mieszanki ziaren, lecz także młynka. Tradycyjne włoskie espresso, zgodnie z tradycją, najlepiej przygotowywać ze świeżo zmielonych ziaren.

Jak wybrać młynek do kawy? Konstrukcja, materiał i mechanizm

Do wyboru mamy młynek do kawy ręczny bądź automatyczny. Młynek ręczny co prawda wymaga odrobiny wysiłku, ale efekt końcowy jest zadowalający. Ziarna kawy nie nagrzewają się podczas obróbki, a dzięki temu zachowują pełnię aromatu i wszystkie wartości.

„Co jednak istotne, uzyskana w ten sposób grubość kawy najlepiej sprawdzi się w przypadku parzenia w tradycyjnej kafetierze. Posłuży też dobrze, jeśli ziarna chcemy dla efektu smakowego uzupełnić przyprawami, np. kardamonem” – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. „Do ekspresów ciśnieniowych lepiej posłuży mieszanka przygotowana w młynku automatycznym. Tego typu urządzenie pozwala na ustawienie parametrów tak, aby zachować powtarzalność smaku kawy” – dodaje.

A jaki młynek wybrać? Młynki do kawy udarowe są wyposażone w nożyki – nie da się w nich regulować grubości przemiału. Ponadto ziarna kawy mogą się nagrzewać podczas mielenia. Dlatego lepiej zdecydować się na młynek wyposażony w żarna. Warto upewnić się, czy mechanizm powstał z chromowanego metalu, tak by wyróżniał się odpornością na rdzewienie.

Mechanizm i konstrukcja to jedno. Dobrze jest, jeśli działanie młynka da się płynnie regulować i nie ma w nim podziałki ze stopniami. Warto bowiem pamiętać, że sposób mielenia kawy należy dopasować do metody parzenia.

W przypadku młynków automatycznych większa liczba obrotów na minutę to większe ryzyko podgrzewania czy nawet przypalenia ziaren.

Mielenie kawy a sposób parzenia

„Mieszkanka grubo mielona polecana jest w przypadku ekspresów przelewowych czy do tzw. metod alternatywnych. Średnia grubość – do urządzeń ciśnieniowych z kolbą” – tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. „Drobne mielenie znajduje zastosowanie w przypadku przyrządzania napoju w tradycyjnej kafetierze. Kawa o grubości pyłu posłuży natomiast do parzenia tzw. „sypanego”, gdzie mieszankę w filiżance lub kubku zalewamy wrzątkiem” – dodaje ekspert.

Czyszczenie młynka do kawy

Młynek do kawy należy regularnie czyścić, tak by usunąć pozostałości zmielonych ziaren oraz tłuste osady po kawowych olejkach eterycznych. Młynki ręczne należy rozkręcić, przepłukać górne części mechanizmu, a także przetrzeć szufladki wilgotną szmatką.

Modele automatyczne można sprytnie wyczyścić, wykorzystując ryż. Wsypujemy go do urządzenia i mielimy – ryż usunie zalegające drobiny ziaren kawowych.

Jak przechowywać zmieloną kawę?

Kawę najlepiej mielić tuż przed przygotowywaniem naparu. Jeśli jednak zmielimy jej za dużo, przechowujmy ją w szczelnym pojemniku w suchym i ciemnym miejscu – z dala od wilgoci, wody, promieni słonecznych, a także innych produktów żywnościowych, które mogą wpływać na jej smak czy aromat. Mielonej kawy nie należy przechowywać w lodówce, zmiany temperatury źle bowiem oddziałują na jej smak.

źródło: mat. prasowe Segafredo Zanetti Poland

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa