Jak wybrać dobrą flądrę?
Flądra to pyszna, tania i delikatna ryba, która żyje w Bałtyku. Pomimo, że świeżą można dostać jedynie latem, sklepy rybne oferują jej sprzedaż przez cały rok. Jak zatem wybrać najlepszą, świeżą flądrę?
Spis treści
Flądra - charakterystyka
Flądra to niewielka ryba, spłaszczona, z oczami osadzonymi tylko po jednej stronie. Z wierzchu jest lekko brązowa, często zdobiona dość nieestetycznymi pomarańczowymi plamami. Na szczęście praktycznie pozbawiona jest drapiących łusek, co ułatwia przygotowanie jej do spożycia.
Natomiast druga strona flądry jest gładka o jasnej barwie. Niekiedy w sprzedaży są ryby, które na tej brzusznej części mają charakterystyczne brązowe kropki. Nie jest to nic groźnego, ale lepiej z takiego zakupu zrezygnować, gdyż nie jest to nienaganny okaz.
Jak wybrać świeżą flądrę?
Im brzuszna część flądry jest jaśniejsza, lekko błyszcząca i czysta, tym lepiej. Rybie koniecznie trzeba zajrzeć głęboko w oczy. Jeśli są błyszczące, to oznacza, że jest świeża. Mętne, a nawet zielonkawe spojrzenie od razu powinno flądrę wykluczyć ze sprzedaży.
Najlepsze w smaku i najłatwiejsze do przygotowania są ryby średniej wielkości. Mięso przerośniętych ryb traci swój delikatny wręcz maślany smak. Taki rybi gigant nie mieści się też na patelni, a flądrę najlepiej smażyć w całości na maśle lub innym tłuszczu roślinnym.