Jak umyć blender, żeby nie stępić ostrzy? Praktyczne rady
Blender to urządzenie niezbędne w kuchni, jednak dość trudne do umycia. Sprawdź, jak szybko i łatwo sprawić, aby blender lśnił czystością, a jego ostrza ani trochę się nie stępiły.
Kto nie lubi pysznych owocowych koktajli, idealnych na upalne dni napoi z kruszonym lodem czy też zup kremów o aksamitnej konsystencji? Każde z nich (i wiele, wiele więcej) można przygotować w jednym urządzeniu – blenderze.
Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez tego urządzenia. Trudno dziwić się, gdyż ostrza blendera w mgnieniu oka siekają warzywa, mielą orzechy czy ucierają ziemniaki na placki. I właśnie te superostrza mogą być także utrapieniem przy czyszczeniu blendera. Umieszczone na dnie blendera metalowe ostrza wykonują kilkaset obrotów na minutę. Aby długo spełniały swoją funkcję, przy czyszczeniu urządzenia należy je traktować ze szczególna uwagą, tak aby dokładnie umyć blender, a nie uszkodzić delikatnych ostrzy. Wystarczy zwykła woda i mydło w płynie.
Jak myć ostrza blendera?
Do brudnego blendera należy wlać trochę mydła. Mniej więcej tyle, ile zużywa się płynu do mycia naczyń, aby domyć dokładnie brudny garnek. Kiedy mydło już jest nalane, wlewany do dzbanka blendera ciepłą wodę do wysokości trzech czwartych naczynia. Jeśli wewnątrz dzbanka blendera są zaschnięte resztki, warto odstawić urządzenie na około 30 minut. W tym czasie nawet najbardziej uporczywy brud odmięknie.
Następnie należy tylko włączyć blender do prądu i mieszać w nim wodę z mydłem tak, jak przygotowywane w nim potrawy. Później dokładnie płuczemy urządzenie pod bieżącą wodą. Po takim prostym zabiegu blender jest czyściutki i gotowy do pracy, a ostrza ani trochę niestępione.