Jak ugotować pyszną zupę-krem? [PORADY]

2017-10-31 11:58

Sezon na warzywa trwa w najlepsze właściwie cały rok - warto korzystać z tej obfitości i przyrządzić zupę krem. Jest nie tylko elegancka, lecz także wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jak ugotować zupę-krem? Podajemy prosty patent.

Jak ugotować pyszną zupę-krem? [PORADY]
Autor: thinkstockphotos.com Zupy kremy są pożywne i bardzo smaczne - to typowe comfort food - idealne gdy chcemy się rozgrzać albo poprawić sobie samopoczucie!

Spis treści

  1. Jak komponować skład zupy-krem
  2. Jak przyrządzić zupę-krem

Zupę krem można ugotować na rosole, ale przyrządzona z samych warzyw będzie równie aromatyczna i smaczna. To świetna propozycja dla dbających o linię: nie trzeba jej zagęszczać ani zasmażać, gdyż aksamitną konsystencję i gęstość zyska dzięki temu, że jej składniki zmiksujesz na gładką masę.

Jak komponować skład zupy-krem

Zaletą kremowej zupy z warzyw jest nieograniczona rozmaitość smakowych odcieni, które zmieniają się wraz ze składem warzywnej kompozycji. Delikatny i nieco mdły smak dyni, marchewki czy cukinii można „zaostrzyć” dodając podsmażoną cebulkę lub czosnek. Intensywny smak papryki dobrze komponuje się z łagodną marchewką i selerem, a charakterystyczny aromat pora czy brokułów można przełamać dodając do zupy ziemniaki czy kilka łyżek młodego groszku. Ostateczny szlif nada zupie dodatek ziół i przypraw: koperku, natki, lubczyku, cząbru czy bazylii, szczypta curry, imbiru, białego pieprzu.

Jak przyrządzić zupę-krem

Łatwą, a jednocześnie elegancką zupę możesz przyrządzić na 3 sposoby:

Rozdrobnione warzywa na zupę włóż do garnka, zalej rosołem lub wodą (tak, by płyn przykrywał warzywa), ugotuj do miękkości, na koniec zmiksuj całość na gładką masę, ewentualnie rozcieńcz rosołem lub wodą do pożądanej gęstości i przypraw do smaku.

Można także wstępnie lekko podsmażyć warzywa, co nada im bardziej wyrazisty smak (zwłaszcza jeśli w składzie jest cebulka – zeszklona „podkręca” aromat zupy) i dopiero potem zalać płynem i ugotować.

Niektóre warzywa (np. dynię, bakłażan, cukinię, paprykę) możesz najpierw upiec do miękkości, a potem zmiksować i rozcieńczyć rosołem, mlekiem lub wodą do konsystencji kremu. Gotową zupę warto przed podaniem doprawić łyżką masła lub ozdobić kleksem śmietany, posypać świeżymi ziołami, prażonymi pestkami dyni lub podać do niej grzanki.