Jak ugotować parówki? Unikaj tych błędów podczas gotowania, a będą smaczne i pożywne
Parówki są dobrą propozycją na szybki, ciepły posiłek. Im więcej zawierają czystego mięsa, tym są bardziej odżywcze. Warto pamiętać, że parówki są produktem gotowym do spożycia. Wystarczy tylko je podgrzać. Jak uniknąć błędów podczas gotowania parówek? Tych błędów unikaj!
Spis treści
- 1. Nie gotuj parówek prosto z lodówki
- 2. Nie gotuj parówek w plastikowych osłonkach
- 3. Nie wrzucaj parówek do zimnej wody
- 4. Nie przegotuj parówek
- 5. Nie smaż i nie piecz parówek
1. Nie gotuj parówek prosto z lodówki
Parówki należy wyjąć z lodówki na 20 minut przed gotowaniem. W ten sposób unikniemy szoku termicznego. Zimne parówki wrzucone do wrzątku mogą popękać. Popękane parówki są bez smaku i nieapetycznie wyglądają. Dlatego zawsze do gorącej wody wkładaj parówki w temperaturze pokojowej.
2. Nie gotuj parówek w plastikowych osłonkach
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się czy parówki gotować w folii czy bez, zapamiętaj, że tylko druga opcja ma sens. Po co gotować plastik? Przed wrzuceniem do garnka zawsze zdejmij z parówek plastikową osłonkę. Chyba że są to tradycyjne parówki premium w osłonkach z naturalnego flaczka. Tych nie trzeba usuwać.
3. Nie wrzucaj parówek do zimnej wody
Parówki zawsze wkładamy do wrzącej wody. To przyspiesza gotowanie i zapobiega niepotrzebnemu wypłukaniu smaku z parówek zbyt długo podgrzewanych. Do wody warto dodać dla smaku kilka ziaren ziela angielskiego. Przyprawy podnoszą smak parówek. Zanim wrzucisz parówki do wrzącej już wody, zmniejsz ogień niemal do minimum i gotuj bez przykrycia, bo pękną. Para, która się wytworzy we wnętrzu kiełbaski rozsadzi parówkę od środka.
4. Nie przegotuj parówek
Parówek nie należy gotować zbyt długo. Ponieważ są produktem wędliniarskim już ugotowanym, homogenizowanym (silnie rozdrobnionym), to nie potrzebują długiej obróbki cieplnej. Parówki już są ugotowane, kiedy je kupujesz. Wystarczy je podgrzać. Gotowane zbyt długo popękają.
Warto wiedzieć, że parówki zawierają sole peklujące. Z tego względu również nie należy ich przegotować. Podczas obróbki cieplnej sole peklujące ulegają rozkładowi na związki potencjalnie szkodliwe. Dlatego parówki wystarczy podgrzewać w gorącej wodzie przez 3-5 minut w zależności od ich wielkości. Małe paróweczki wystarczy podgrzewać 3 minuty. Duże parówki 5. A w przypadku serdelków wystarczy od 5 do 7 minut.
5. Nie smaż i nie piecz parówek
Z tego samego powodu dla którego nie należy parówek zbyt długo gotować, nie należy tez ich piec lub smażyć. Wysoka temperatura przyspiesza uwalnianie azotyn z soli peklującej, co sprawia, że parówki przygotowane w ten sposób zamiast smacznym posiłkiem, mogą stać się trucizną.
Zobacz także: Parówki - czy powinno się je jeść? Jak wybrać parówki z dobrym składem?