Jak gotować kaszę gryczaną, aby zachować wszystkie właściwości zdrowotne?
Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, dlatego należy jeść ją jak najczęściej. Sprawdź, w jaki sposób ją przygotowywać, aby nie straciła swoich właściwości odżywczych.
Spis treści
Kasza gryczana ma bardzo mało kalorii
Kasza gryczana... Jej widok to horror małych dzieci, a zbawienie dla dorosłych. Dostępna niemalże w każdym sklepie kasza gryczana wspomaga układ trawienny. Dzięki spożywaniu jej codziennie możemy stracić zbędne kilogramy i czuć się doskonale. Kasza ta ma bardzo mało kalorii, a zarazem jest bardzo sycąca.
Jak przygotować kaszę gryczaną?
Gotowanie kaszy gryczanej nie jest wcale trudne. W garnku należy zagotować wodę i osolić ją (nie za mocno!). Można wlać małą łyżkę oleju, by kasza nam się nie lepiła. Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy kaszę i gotujemy przez ok. 15 min na wolnym ogniu. Następnie wyłączamy palnik, a kaszę zostawiamy na ok. 5 minut w gorącej wodzie. Wyjmujemy, odsączamy i... jemy!