Jak gotować kaszę gryczaną, aby zachować wszystkie właściwości zdrowotne?

2016-09-20 13:25

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, dlatego należy jeść ją jak najczęściej. Sprawdź, w jaki sposób ją przygotowywać, aby nie straciła swoich właściwości odżywczych.

pawel-jak-ugotowac-kasze-gryczana.jpg
Autor: pixabay.com Gotowanie kaszy gryczanej nie jest wcale trudne.

Spis treści

  1. Kasza gryczana ma bardzo mało kalorii
  2. Jak przygotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana ma bardzo mało kalorii

Kasza gryczana... Jej widok to horror małych dzieci, a zbawienie dla dorosłych. Dostępna niemalże w każdym sklepie kasza gryczana wspomaga układ trawienny. Dzięki spożywaniu jej codziennie możemy stracić zbędne kilogramy i czuć się doskonale. Kasza ta ma bardzo mało kalorii, a zarazem jest bardzo sycąca.

Jak przygotować kaszę gryczaną?

Gotowanie kaszy gryczanej nie jest wcale trudne. W garnku należy zagotować wodę i osolić ją (nie za mocno!). Można wlać małą łyżkę oleju, by kasza nam się nie lepiła. Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy kaszę i gotujemy przez ok. 15 min na wolnym ogniu. Następnie wyłączamy palnik, a kaszę zostawiamy na ok. 5 minut w gorącej wodzie. Wyjmujemy, odsączamy i... jemy!

Nasze i nie nasze kasze. Czy je rozpoznasz?
Pytanie 1 z 7
Jak nazywamy bardzo drobną kaszę, często gotowaną na mleku?
Zdjęcie