Jak udekorować świąteczne potrawy?
Dekoracja wigilijnych potraw może być naprawdę prosta. Naucz się ozdabiać karpia, potrawy w galarecie oraz ciasta, aby godnie prezentowały się na świątecznym stole. Sprawdź, jak ozdobić dania na Wigilię i Boże Narodzenie. Zobacz, czym łatwo udekorujesz swoje świąteczne potrawy.
Spis treści
Jak udekorować karpia?
Wigilijne dania z karpia nie należą do łatwych w przygotowaniu. Na szczęście dekoracja tych potraw nie zajmuje już tyle czasu. Karpia na Wigilię możesz ozdobić za pomocą warzyw, owoców i majonezu. W prostej linii ułóż poziomo ósemki pomidora. Boki karpia przystrój liśćmi z pora. Na pomidorach wykonaj zygzak z majonezu.
Jak udekorować potrawy wigilijne w galarecie?
Galareta bez dekoracji nie powinna stanąć na świątecznym stole. Pierwszy sposób na dekorację galarety to ozdobienie jej brzegów natką pietruszki. Następnie, kierując dekorację w stronę środka, ułóż cząstki pomarańczy w kole. W środek wbij trzy lub cztery cząstki cytryny na kształt kwiatka.
Drugi sposób polega na rozłożeniu plastrów marchewki na całej powierzchni galarety. Na takiej podstawie możesz wykonać majonezem dowolny wzór. Brzegi galarety ozdób skórką z jabłka (obierz jabłko tak, aby skórka była jak najdłuższa). Do swojej dekoracji możesz dodać jajko.
Jak udekorować ciasta?
Ciasta wigilijne najprościej udekorować posypkami i kandyzowanymi owocami. Masz do wyboru: wiórki kokosowe, ziarna sezamu, orzechy, kolorowe i czekoladowe posypki oraz całą gamę ładnie wyglądających owoców, np. wiśni czy skórek pomarańczowych. Posyp swoje ciasto wybraną posypką, a naokoło ułóż na przemian dwa rodzaje kandyzowanych owoców.