Jak suszyć grzyby? [WIDEO]
Kiedyś cała Polska suszyła grzyby nawleczone na sznurki i przewieszone nad kuchenką gazową albo rozłożone na blaszkach w piekarniku. Przy dzisiejszych cenach prądu i gazu ta metoda jest nazbyt droga. Dlatego lepiej wykorzystać słońce, jeśli jest taka pogoda, albo specjalną elektryczną suszarkę.

Spis treści
Czy przed suszeniem należy myć grzyby?
Przed suszeniem nie wolno myć grzybów, a trzeba je dokładnie wyczyścić na sucho. Aby utrzymały swój aromat oraz wartości odżywcze należy je zacząć suszyć w temperaturze umiarkowanej – około 45–50˚C. Dopiero kiedy utracą większość wody stopniowo zwiększamy temperaturę do 60 st. Celsjusza, a do nawet 70 st. C. Dobrze ususzone grzyby będą nieco elastyczne i złamią się dopiero przy silnym zgięciu.
W jakiej temperaturze należy suszyć grzyby?
Z uwagi na konieczność stosowania stosunkowo niskich temperatur, suszenie grzybów w piekarniku jest utrudnione - ciężko jest dobrze dobrać temperaturę i trzeba pilnować, by nie przesadzić z czasem suszenia. Znacznie wygodniej jest suszyć grzyby w suszarkach elektrycznych.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów na kaloryferze: jak to zrobić?
Suszarki elektryczne
Kupując suszarkę elektryczną warto wybrać model zaopatrzony w co najmniej dwa stopnie mocy suszenia, różniące się temperaturą i siłą nadmuchu. Bardziej równomierne suszenie zapewni funkcja powietrza obiegowego i obrotowe tace. Przydatny jest też ogranicznik temperatury zabezpieczający przed przegrzaniem.
Oczywiście, póki jest odpowiednia pogoda, warto położyć oczyszczone grzyby w dobrze nasłonecznionym miejscu. Słońce zajmie się resztą i wysuszy je dokładnie tak jak nam tego trzeba.