Jak suszyć grzyby? [WIDEO]
Kiedyś cała Polska suszyła grzyby nawleczone na sznurki i przewieszone nad kuchenką gazową albo rozłożone na blaszkach w piekarniku. Przy dzisiejszych cenach prądu i gazu ta metoda jest nazbyt droga. Dlatego lepiej wykorzystać słońce, jeśli jest taka pogoda, albo specjalną elektryczną suszarkę.
Spis treści
- Czy przed suszeniem należy myć grzyby?
- W jakiej temperaturze należy suszyć grzyby?
- Suszarki elektryczne
- ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby!
Czy przed suszeniem należy myć grzyby?
Przed suszeniem nie wolno myć grzybów, a trzeba je dokładnie wyczyścić na sucho. Aby utrzymały swój aromat oraz wartości odżywcze należy je zacząć suszyć w temperaturze umiarkowanej – około 45–50˚C. Dopiero kiedy utracą większość wody stopniowo zwiększamy temperaturę do 60 st. Celsjusza, a do nawet 70 st. C. Dobrze ususzone grzyby będą nieco elastyczne i złamią się dopiero przy silnym zgięciu.
W jakiej temperaturze należy suszyć grzyby?
Z uwagi na konieczność stosowania stosunkowo niskich temperatur, suszenie grzybów w piekarniku jest utrudnione - ciężko jest dobrze dobrać temperaturę i trzeba pilnować, by nie przesadzić z czasem suszenia. Znacznie wygodniej jest suszyć grzyby w suszarkach elektrycznych.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów na kaloryferze: jak to zrobić?
Suszarki elektryczne
Kupując suszarkę elektryczną warto wybrać model zaopatrzony w co najmniej dwa stopnie mocy suszenia, różniące się temperaturą i siłą nadmuchu. Bardziej równomierne suszenie zapewni funkcja powietrza obiegowego i obrotowe tace. Przydatny jest też ogranicznik temperatury zabezpieczający przed przegrzaniem.
Oczywiście, póki jest odpowiednia pogoda, warto położyć oczyszczone grzyby w dobrze nasłonecznionym miejscu. Słońce zajmie się resztą i wysuszy je dokładnie tak jak nam tego trzeba.