Jak pozbyć się zapachu ryb?
Dania z ryb są pyszne i zdrowe, ale po ich przygotowaniu pozostaje nieprzyjemny zapach - na dłoniach, na patelni, talerzach i sztućcach. Niełatwo się go pozbyć. Ale są sprawdzone domowe sposoby na uporanie się z tym problemem. Sprawdź jakie.

Spis treści
Niektóre ryby słodkowodne, na przykład karp, sum, leszcz, tołpyga, lin, płoć czy karaś, mają nieprzyjemny, lekko błotnisty zapach. By się go pozbyć, należy sprawioną rybę moczyć 3-4 godziny w mocno osolonej, zimnej wodzie. Można również moczyć ryby w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty. Ryby morskie, zwłaszcza śledzie, po umyciu skrapia się sokiem z cytryny. Innym sprawdzonym sposobem jest moczenie - przez około 2 godziny - w mleku. Równie skuteczne jest nacieranie surowej ryby (najpierw starannie umytej pod bieżącą zimną wodą i osuszonej) ziołami lub obkładanie plasterkami cytryny, selerem lub natką pietruszki. Tak przygotowaną rybę należy rybę włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Cytryna usunie zapach z dłoni
Po sprawianiu ryb, trudno się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z dłoni. Pomoże umycie rąk w zimnej wodzie, a następnie zanurzenie ich na kilka minut w wodzie z solą. Po wytarciu, trzeba jeszcze wetrzeć w dłonie sok z cytryny.
Fusy z herbaty na patelnię
Na patelnię po smażeniu ryb, wlej fusy z herbaty. Przetrzyj nimi patelnie, następnie starannie spłucz ciepłą wodą.
Woda z solą na sztućce i talerze
Nieprzyjemny zapach ryb zniknie ze sztućców i talerzy, jeśli zanurzysz je w zimnej wodzie z solą, a następnie dokładnie wypłuczesz w ciepłej wodzie.