Jak pozbyć się zapachu ryb?

2016-09-08 14:40 Łucja Królikowska
jak-sie-pozbyc-zapachu-ryb.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapach ryb po smażeniu zostaje nawet na patelni.

Dania z ryb są pyszne i zdrowe, ale po ich przygotowaniu pozostaje nieprzyjemny zapach - na dłoniach, na patelni, talerzach i sztućcach. Niełatwo się go pozbyć. Ale są sprawdzone domowe sposoby na uporanie się z tym problemem. Sprawdź jakie.

Niektóre ryby słodkowodne, na przykład karp, sum, leszcz, tołpyga, lin, płoć czy karaś, mają nieprzyjemny, lekko błotnisty zapach. By się go pozbyć, należy sprawioną rybę moczyć 3-4 godziny w mocno osolonej, zimnej wodzie. Można również moczyć ryby w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty. Ryby morskie, zwłaszcza śledzie, po umyciu skrapia się sokiem z cytryny. Innym sprawdzonym sposobem jest moczenie - przez około 2 godziny - w mleku. Równie skuteczne jest nacieranie surowej ryby (najpierw starannie umytej pod bieżącą zimną wodą i osuszonej) ziołami lub obkładanie plasterkami cytryny, selerem lub natką pietruszki. Tak przygotowaną rybę należy rybę włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Cytryna usunie zapach z dłoni

Po sprawianiu ryb, trudno się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z dłoni. Pomoże umycie rąk w zimnej wodzie, a następnie zanurzenie ich na kilka minut w wodzie z solą. Po wytarciu, trzeba jeszcze wetrzeć w dłonie sok z cytryny.

Fusy z herbaty na patelnię

Na patelnię po smażeniu ryb, wlej fusy z herbaty. Przetrzyj nimi patelnie, następnie starannie spłucz ciepłą wodą.

Woda z solą na sztućce i talerze

Nieprzyjemny zapach ryb zniknie ze sztućców i talerzy, jeśli zanurzysz je w zimnej wodzie z solą, a następnie dokładnie wypłuczesz w ciepłej wodzie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE