Jak robić kompoty na zimę?

2016-08-19 10:48

W sezonie na świeże owoce warto z nich przygotowywać kompoty - by pić je na bieżąco, zamiast pełnych cukru i chemii napojów ze sklepów. Można też przygotować kompoty na zimę - wystarczy  potem tylko odkręcić nakrętkę na słoiku i wartościowy napój gotowy.

Jak robić kompoty na zimę?
Autor: thinkstockphotos.com Owoce sezonowe warto wykorzystać do przygotowania kompotów na zimę

Kompot na zimę: z jakich owoców, jak zrobić kompoty?

Z miękkich, najlepiej lekko kwaskowatych owoców można przygotować kompoty. Jeżeli mamy owoce słodkie, warto dodać choć trochę innego gatunku, kwaśniejszych lub lekko zakwasić zalewę.

Owoce powinny być zdrowe i dojrzałe, ale nie przejrzałe, żeby nie rozgotowały się podczas gotowania. Do garnka wlewamy wodę (ok. 0,5 l na kg owoców), dodajemy też cukier (ok. 25 dag na kg owoców) i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy owoce, krótko kompot zagotowujemy. Słoiki napełniamy gorącym kompotem i natychmiast szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy ok. 15 minut.

Można też przygotować kompot inaczej. Surowe owoce ułożyć w słoiku, dopełnić zalewą i pasteryzować.

Na 1 kg oczyszczonych owoców na ogół dodaje się 250-350 g cukru, chociaż można też przyrządzić kompot bez tego słodkiego dodatku.

Soki wyciśnięte z owoców również można konserwować, pasteryzując je po nalaniu do butelek. Sok można zmieszać z płynem uzyskanym z zalania wodą odciśniętej miazgi z owoców. Można też dodać do niego cukier (25-50 dag na 1 l soku), co dodatkowo zabezpieczy sok przed zepsuciem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE