Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 aromatyczne propozycje

2022-04-30 8:11 Maria Olczak
Jak przygotować marynatę do warzyw z grilla? 4 propozycje
Autor: Shutterstock Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku warto wrzucić je wcześniej do marynaty. Podpowiadamy, jak zamarynować warzywa na grilla.

Marynaty przygotowujemy z ziół, oliwy, soku z cytryny, octu winnego czy sosów np. sojowego i przypraw – soli, pieprzu, czosnku, cebuli. Do słoiczka wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe składniki. Słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie nim potrząsamy. Pokrojone warzywa zalewamy marynatą i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Marynowane warzywa grillujemy ok. 5 minut z każdej strony.

Marynata I

Składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeże zioła, posiekane: bazylia, tymianek, rozmaryn 
  • 5 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych 
  • sól, pieprz
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Marynata II

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml oliwy z oliwek

Marynata III

Składniki:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól

Marynata IV

Składniki:

  • pół szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Galeria: TOP 10 sekretnych sosów na zimno

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE