Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 aromatyczne propozycje
2022-04-30
8:11
Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku warto wrzucić je wcześniej do marynaty. Podpowiadamy, jak zamarynować warzywa na grilla.
Spis treści
Marynaty przygotowujemy z ziół, oliwy, soku z cytryny, octu winnego czy sosów np. sojowego i przypraw – soli, pieprzu, czosnku, cebuli. Do słoiczka wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe składniki. Słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie nim potrząsamy. Pokrojone warzywa zalewamy marynatą i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Marynowane warzywa grillujemy ok. 5 minut z każdej strony.
Marynata I
Składniki:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- świeże zioła, posiekane: bazylia, tymianek, rozmaryn
- 5 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych
- sól, pieprz
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Marynata II
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
- 1 łyżka startej cebuli
- 1 łyżka soli
- 300 ml oliwy z oliwek
Marynata III
Składniki:
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól
Marynata IV
Składniki:
- pół szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz