Jak przygotować kapustę na bigos? Płukać czy nie, jak drobno szatkować? [WIDEO]

2021-11-30 11:11

Smak bigosu zależy głównie od tego, jaką kapustę wybierzemy i jak ją przygotujemy. Cenne wskazówki, jak przyrządzić kapustę do bigosu, by otrzymać idealny smak, znajdziemy w przepisach kuchni staropolskiej. Warto je poznać, zwłaszcza przed świętami.

jak-przygotowac-kapuste-na-bigos.jpg
Autor: Shutterstock Bigos to przede wszystkim kapusta, dlatego trzeba ją właściwie przygotować

Spis treści

  1. Jak przygotować kapustę do bigosu?
  2. Zobacz galerię z przepisami na bigos, wybierz najlepszy dla siebie!

Bigos należy do najpopularniejszych potraw kuchni staropolskiej. Wyjątkowość tego dania z kapusty doceniali nas przodkowie już sprzed czterech wieków. Opracowali unikalne receptury, pozwalające uzyskać doskonały smak bigosu. Od samego początku kluczem był odpowiedni wybór i przygotowanie kapusty. To w dużej mierze ona decyduje o tym, jak będzie smakowało całe danie. Według przepisów staropolskich bigos robi się z kapusty kiszonej albo kapusty słodkiej białej na kwasie buraczanym lub z obu rodzajów. Drobno pokrojoną kapustę gotuje się oddzielnie, dopiero potem łączy się oba rodzaje.

Jak przygotować kapustę do bigosu?

Przed gotowaniem kapustę kiszoną należy odcisnąć z soku. Lepiej go nie wylewać, bo może posłużyć do przygotowania kwaśnicy lub ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie gotowania straciła swoją kwaśność.

Innym często stosowanym sposobem na zbyt kwaśną kapustę jest wypłukanie jej w wodzie. Przyrządzając bigos pół na pół z kapustą białą należy pamiętać, że kwaśność kapusty kiszonej zneutralizuje słodka kapusta.

Przygotowując kapustę białą, należy ją drobno poszatkować, wrzucić do garnka, sparzyć wrzątkiem, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe oraz gotować na małym ogniu bez przykrycia.

Razem z kapustą gotuje się mięsa i kiełbasy. Do bigosu można dodać różne gatunki pieczonego mięsa, w tym dziczyznę, zwłaszcza zająca. Można też dodać kawałki pieczonej kaczki lub gęsi. Walor smakowy podniosą wytrawne wino lub madera oraz suszone śliwki i ugotowane oddzielnie suszone grzyby. Wywar po grzybach dodajemy do gotowanej kapusty.

Przepisów na przyrządzenie bigosu jest wiele i każdy, zdaniem przygotowującego, jest najlepszy. Ważne jest, aby gotować go w garnku żeliwnym lub emaliowanym, ale nigdy w aluminiowym.

Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl

Zobacz galerię z przepisami na bigos, wybierz najlepszy dla siebie!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE