Jak podawać sery?
Sery są jedną z największych rozkoszy podniebienia. I niezależnie od tego czy są to sery świeże, lekkie w smaku, czy też zdecydowane i ostre, pleśniowe - podane po posiłku są jego prawdziwym ukoronowaniem. Jak serwować sery?
Sery podawaj przed deserem albo zamiast niego
Sery podaje się po głównym posiłku, ale przed deserem, lub ewentualnie zamiast deseru. Serwujemy je na szklanych, ceramicznych lub drewnianych tacach (deskach) z kilkoma nożami. Specjalny nóż do sera ma na końcu ząb do przenoszenia kawałków na swój talerz, ale można posłużyć się każdym nożem bez ząbków o ostrym końcu.
Jedzenie serów zaczynamy zawsze od najdelikatniejszych i przechodzimy stopniowo do bardziej wyraźnych smaków. Podajemy 3-6 gatunków sera, dając gościom wybór spośród ostrych i łagodnych, twardych i miękkich. Sery przed podaniem powinny spędzić ponad godzinę w temperaturze pokojowej, podanie ich prosto z lodówki jest nieporozumieniem, nie będą miały smaku i zapachu, no i będą za twarde.
Z czym podawać sery?
Podajmy świeżą bagietkę, którą można krótko podgrzać w piekarniku - będzie miała chrupiącą skórkę. Sprawdzą się też krakersy.
Razem z serami na stole mogą pojawić się niektóre owoce i orzechy. Doskonale smakują z serami winogrona, gruszki i morele.
Najczęściej sery podajemy w kawałkach, możemy je także pokroić, jednak trzeba się przy tym zastosować do pewnych zasad. Sery okrągłe, kwadratowe i stożkowe kroimy jak tort, sery podłużne kroimy w plastry (nie mogą być one zbyt cienkie), sery pleśniowe kroimy ukośnie na niewielkie bloki, sery trójkątne takie jak brie dzielimy na mniejsze trójkąciki podobne do pierwotnych.