Sery podawaj przed deserem albo zamiast niego
Sery podaje się po głównym posiłku, ale przed deserem, lub ewentualnie zamiast deseru. Serwujemy je na szklanych, ceramicznych lub drewnianych tacach (deskach) z kilkoma nożami. Specjalny nóż do sera ma na końcu ząb do przenoszenia kawałków na swój talerz, ale można posłużyć się każdym nożem bez ząbków o ostrym końcu.
Jedzenie serów zaczynamy zawsze od najdelikatniejszych i przechodzimy stopniowo do bardziej wyraźnych smaków. Podajemy 3-6 gatunków sera, dając gościom wybór spośród ostrych i łagodnych, twardych i miękkich. Sery przed podaniem powinny spędzić ponad godzinę w temperaturze pokojowej, podanie ich prosto z lodówki jest nieporozumieniem, nie będą miały smaku i zapachu, no i będą za twarde.
Z czym podawać sery?
Podajmy świeżą bagietkę, którą można krótko podgrzać w piekarniku - będzie miała chrupiącą skórkę. Sprawdzą się też krakersy.
Razem z serami na stole mogą pojawić się niektóre owoce i orzechy. Doskonale smakują z serami winogrona, gruszki i morele.
Najczęściej sery podajemy w kawałkach, możemy je także pokroić, jednak trzeba się przy tym zastosować do pewnych zasad. Sery okrągłe, kwadratowe i stożkowe kroimy jak tort, sery podłużne kroimy w plastry (nie mogą być one zbyt cienkie), sery pleśniowe kroimy ukośnie na niewielkie bloki, sery trójkątne takie jak brie dzielimy na mniejsze trójkąciki podobne do pierwotnych.