Jak piec kasztany jadalne? [WIDEO]
Kasztany jadalne tuż po zbiorach można jeść na surowo jak orzechy. Na ogół jednak te, które kupujemy w supermarketach czy na bazarach, są już nieco stwardniałe i nadają się do spożycia po upieczeniu. Sprawdź, jak piec kasztany.
Spis treści
Świeże kasztany mają lekko wilgotny, słodkawy i aromatyczny miąższ. Z czasem twardnieją, stają się gorzkawe i suche, a kilka miesięcy po zbiorach zaczynają pleśnieć. Dlatego kupując kasztany jadalne, pamiętajmy o zasadzie: im świeższe, tym lepsze. O czym jeszcze warto wiedzieć?
Kasztany trzeba ponacinać
Kasztany jadalne można piec w piekarniku lub obsmażyć na patelni, lecz zanim poddamy je obróbce cieplnej, należy naciąć skorupkę na krzyż od spiczastego końca. To konieczne ze względów bezpieczeństwa - pod wpływem wysokiej temperatury podgrzewany miąższ zwiększa swoją objętość, nienacięty kasztan mógłby więc wybuchnąć albo podczas pieczenia, albo przy próbie obierania po upieczeniu.
Obgotowane kasztany są łatwiejsze do obrania
Ponacinane świeże kasztany można od razu ułożyć na blasze i piec 20-30 minut w temp. 200 st. C. Lub nieco dłużej – do 40 minut - w temperaturze 180 st. C. Jeśli kupiliśmy już nieco przeschnięte, przed pieczeniem warto ponacinane kasztany obgotować w nieosolonej wodzie lub moczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny. Dzięki temu miąższ kasztanów po upieczeniu będzie miękki, a skorupka łatwiejsza do obrania.
Wino doda kasztanom aromatu
Kasztany jadalne można także uprażyć na suchej patelni, podgrzewając ok. 20 minut na ostrym ogniu, mieszając lub podrzucając od czasu do czasu. Po upieczeniu warto je skropić czerwonym winem i ostudzić zawinięte w serwetkę. Można też stosować sposób popularny we Włoszech: upieczone kasztany wrzucamy na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, by naciągnęły aromatem. Ostudzone obieramy ze skorupki i zjadamy, popijając czerwonym wytrawnym winem.