Jak oszczędzać podczas gotowania?

2016-09-22 12:37

Mało kto zastanawia się nad tym, jak wiele okazji do oszczędzania marnujemy każdego dnia. Jedną z nich jest zapewne odpowiednie przyrządzanie potraw. Pamiętając o kilku zasadach w portfelu pozostanie więcej pieniędzy na prawdziwe przyjemności.

Jak oszczędzać podczas gotowania?
Autor: pixabay.com Dużą część prądu i gazu zużywamy na gotowanie.

Spis treści

  1. Oszczędzaj wodę!
  2. Oszczędzaj na pieczeniu!

Dużą część prądu i gazu zużywamy na gotowanie. Widać to szczególnie podczas sezonu letniego, kiedy nie musimy płacić za ogrzewanie mieszkania, a większość zobowiązań wobec elektrowni i gazowni to cena przyrządzania potraw. Oto kilka porad, dzięki którym w skali roku możemy zaoszczędzić sporą sumkę.

Oszczędzaj wodę!

Pamiętaj, zawsze gotuj tyle wody ile zużyjesz. Podczas gotowania warzyw możesz wykorzystać durszlak, aby za jednym razem przyrządzić dwa rodzaje jarzyn. Do wody wrzuć te, które potrzebują więcej czasu na gotowanie, a w durszlaku umieść szybciej gotujące się produkty. Potem przykryj garnek i za parę chwil obydwa będą gotowe.

Pamiętaj, aby jeśli to możliwe przykrywać garnek pokrywką. Wtedy produkty gotują się dużo szybciej. Warto także korzystać w kilkupoziomowych garnków do gotowania na parze. Dzięki nim w kilkanaście minut możemy przyrządzić cały, zdrowy obiad.

Oszczędzaj na pieczeniu!

Pieczenie, podobnie jak gotowanie również może być mniej kosztowne. Pamiętaj jednak, aby przed włączeniem piekarnika ułożyć wszystkie blachy na odpowiedniej wysokości. Dzięki temu nagrzane urządzenie otwarte będzie dużo krócej, ucieknie mniej nagrzanego już powietrza. Dzięki półkom, rusztom i blachom za jednym razem można upiec cały obiad wraz z deserem.