Jak najprościej zrobić biszkopt z owocami? Sekrety udanego ciasta
Biszkopt według tego przepisu zawsze się udaje. Wystarczy zmieniać owoce, by za każdym razem uzyskać całkowicie różne ciasto. Doskonale sprawdza się jako baza do sezonowego deseru. Wiosną z truskawkami, latem z wiśniami, jesienią ze śliwkami, a zimą z jabłkami.
Spis treści
Poznaj przepis na niezawodny biszkopt
Przepis jest niezawodny i, co bardzo ważne, przy przygotowywaniu ciasta nie trzeba ważyć składników. Cała tajemnica tkwi w proporcji. Na jedno jajko przypadają trzy płaskie łyżki stołowe cukru pudru i trzy płaskie łyżki stołowe mąki. Liczba jajek jest dowolna, ale zwykle robi się ciasto z pięciu, sześciu.
Na biszkopt z owocami potrzeba:
5 jajek
15 płaskich łyżek drobnego cukru
15 płaskich łyżek mąki tortowej
szczypta soli
masło i bułka tarta do przygotowania formy
sezonowe owoce
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do wysokiej miski, żółtka pozostawiamy w małej miseczce. Ubijamy białka mikserem. Gdy są już prawie ubite, dodajemy cukier puder (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Do gotowej, sztywnej piany z cukrem wlewamy żółtka. Miksujemy, by powstała jednorodna masa. Następnie dodajemy mąkę (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Już nie miksujemy, lecz bardzo delikatnie mieszany. Gdy rozprowadzimy dokładnie mąkę, ciasto jest gotowe. Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wlewamy masę. Na wierzchu ciasta układamy sezonowe owoce. Pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
5 jajek
15 płaskich łyżek drobnego cukru
15 płaskich łyżek mąki tortowej
szczypta soli
masło i bułka tarta do przygotowania formy
sezonowe owoce
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do wysokiej miski, żółtka pozostawiamy w małej miseczce. Ubijamy białka mikserem. Gdy są już prawie ubite, dodajemy cukier puder (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Do gotowej, sztywnej piany z cukrem wlewamy żółtka. Miksujemy, by powstała jednorodna masa. Następnie dodajemy mąkę (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Już nie miksujemy, lecz bardzo delikatnie mieszany. Gdy rozprowadzimy dokładnie mąkę, ciasto jest gotowe. Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wlewamy masę. Na wierzchu ciasta układamy sezonowe owoce. Pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.