Jak najprościej zrobić biszkopt z owocami? Sekrety udanego ciasta

2018-01-25 14:27

Biszkopt według tego przepisu zawsze się udaje. Wystarczy zmieniać owoce, by za każdym razem uzyskać całkowicie różne ciasto. Doskonale sprawdza się jako baza do sezonowego deseru. Wiosną z truskawkami, latem z wiśniami, jesienią ze śliwkami, a zimą z jabłkami.

Jak najprościej zrobić biszkopt z owocami? Sekrety udanego ciasta
Autor: Shutterstock Biszkopt z owocami można upiec w dużej formie lub małych foremkach do babeczek.

Spis treści

  1. Poznaj przepis na niezawodny biszkopt
  2. Na biszkopt z owocami potrzeba:
  3. Sposób przygotowania:

Poznaj przepis na niezawodny biszkopt

Przepis jest niezawodny i, co bardzo ważne, przy przygotowywaniu ciasta nie trzeba ważyć składników. Cała tajemnica tkwi w proporcji. Na jedno jajko przypadają trzy płaskie łyżki stołowe cukru pudru i trzy płaskie łyżki stołowe mąki. Liczba jajek jest dowolna, ale zwykle robi się ciasto z pięciu, sześciu.

Na biszkopt z owocami potrzeba:

5 jajek

15 płaskich łyżek drobnego cukru

15 płaskich łyżek mąki tortowej

szczypta soli

masło i bułka tarta do przygotowania formy

sezonowe owoce

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do wysokiej miski, żółtka pozostawiamy w małej miseczce. Ubijamy białka mikserem. Gdy są już prawie ubite, dodajemy cukier puder (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Do gotowej, sztywnej piany z cukrem wlewamy żółtka. Miksujemy, by powstała jednorodna masa. Następnie dodajemy mąkę (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Już nie miksujemy, lecz bardzo delikatnie mieszany. Gdy rozprowadzimy dokładnie mąkę, ciasto jest gotowe. Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wlewamy masę. Na wierzchu ciasta układamy sezonowe owoce. Pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. 

5 jajek

15 płaskich łyżek drobnego cukru

15 płaskich łyżek mąki tortowej

szczypta soli

masło i bułka tarta do przygotowania formy

sezonowe owoce

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do wysokiej miski, żółtka pozostawiamy w małej miseczce. Ubijamy białka mikserem. Gdy są już prawie ubite, dodajemy cukier puder (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Do gotowej, sztywnej piany z cukrem wlewamy żółtka. Miksujemy, by powstała jednorodna masa. Następnie dodajemy mąkę (trzy płaskie łyżki na każde jajko). Już nie miksujemy, lecz bardzo delikatnie mieszany. Gdy rozprowadzimy dokładnie mąkę, ciasto jest gotowe. Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wlewamy masę. Na wierzchu ciasta układamy sezonowe owoce. Pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.