Jak nadać lepszy smak i kolor potrawom - 15 sposobów

2017-03-02 13:07

Nawet najprostsze potrawy mogą smakować o niebo lepiej niż zazwyczaj, jeśli poznamy sekrety ich przyrządzania. Czasem jest to jakiś składnik, który decyduje o efekcie końcowym, a czasem jakiś sprytny sposób, dzięki czemu potrawa jest smaczniejsza. Podajemy 5 spoósb na podrasowanie naszych dania, by smakowały lepiej i dobrze się prezentowały.

Jak nadać lepszy smak i kolor potrawom - 8 sposobów
Autor: Shutterstock Aby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, do wody należy dolać trochę oleju lub oliwy

15 kuchennych trików, które poprawią smak i wygląd potraw

Aby domowy rosół miał głęboką żółtą barwę należy doprawić wywar szczyptą kurkumy lub gotować zupę z kilkoma łupinami cebuli.

Mięso z pewnością straci nieco mniej wartości odżywczych i smakowitego aromatu, jeśli będziemy je płukać jak najkrócej pod bieżącą wodą (należy unikać moczenia).

Jeśli chcemy, by mięso gotowane było smaczniejsze powinniśmy wrzucać je do wrzącej wody! Dzięki temu białko na powierzchni mięsa zetnie się błyskawicznie, a całe bogactwo smaków i dobroczynnych składników pozostanie w potrawie.

Czasami zdarza się, że podczas gotowania kalafiora lub brokułów ich różyczki są już dobre, natomiast nóżki nadal nieugotowane. Aby uniknąć tej różnicy, przez przystąpieniem do gotowania należy naciąć na krzyż łodyżki.

Aby podczas gotowania uniknąć pękania skorupek jajek, powinniśmy do wody dodać łyżeczkę soli lub octu.

Łyżka oleju dodana do wody podczas gotowania pierogów, klusek, pyz, knedli, czy tez makaronu sprawi, że produkty nie skleją się podczas przyrządzania.

Aby poprawić wygląd i smak grzybów suszonych powinniśmy namoczyć je w posolonym mleku.

Śledzie zaś będą miały dużo ciekawszy smak, jeśli zamoczymy je w herbacie.

Poranna jajecznica będzie o niebo lepsza, jeśli na każde 2 wbite na patelnię jajka dodamy łyżeczkę majonezu. Jej kremowy smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Aby zupy smakowały i wyglądały znakomicie należy dodać do nich odrobinę soku z suszonych śliwek.

Gotowane warzywa bardzo zyskają kiedy posypiemy je uprażonymi na patelni nasionami sezamu, dyni lub słonecznika.

Nie ma nic lepszego jak słodkie gotowane marchewki. Ich aromat będzie jeszcze lepszy, kiedy do wody, w której gotujemy warzywa dodamy ok. 125 ml wyciśniętego w pomarańczy soku.

Brokuły zaś, zawsze jadaj posypane zarumienionym na patelni płatkami migdałowymi.

Pieczony kurczak będzie miał lepszy smak, gdy przed wstawieniem go do piekarnika włożymy pod skórkę kilka plasterków pomarańczy lub cytryn.

Pieczona wołowina zyska w oczach twoich znajomych, gdy posypiesz ją usmażonymi i posiekanymi selerem naciowym i orzechami.