Jak kreatywnie wykorzystać płatki owsiane? Przepisy
Zalety płatków owsianych znały już nasze prababcie. Mają bardzo wysoki poziom substancji odżywczych, dlatego są ukochanym daniem zwolenników zbilansowanego żywienia. To najlepsze ze śniadań, a także świetny dodatek do dietetycznych deserów i ciast. Jak wykorzystać je nie tylko w owsiance?
Spis treści
Płatki owsiane z jogurtem naturalnym, orzechami i malinami
Składniki:
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
150 g jogurtu naturalnego
4 orzechy włoskie
2 orzechy laskowe
2 orzechy nerkowca
kilka malin (mogą być mrożone)
Jogurt naturalny wymieszać z gotowymi płatkami owsianymi błyskawicznymi.
Dodać obrane ze skórki, posiekane orzechy i maliny.
Całość najlepiej podać w przezroczystym naczyniu - szklance lub pucharku.
Duńskie ciasteczka owsiane
Znakomicie smakują podane z ciepłym mlekiem.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 kostka masła
0,5-1 szklanki cukru
1 paczka cukru wanilinowego
łyżeczka sody
2 paczki orzeszków ziemnych w kolorowej cukrowej polewie (tzw. "kamyczków")
Suche składniki wymieszać, wlać roztopione masło, wyrobić ciasto. F
Uformować niewielkie placuszki i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez 15-20 minut.