Jak gotować na parze? Zasady gotowania w parowarze albo na sitku
Gotowanie na parze cieszy się dużym uznaniem miłośników zdrowego żywienia. Wystarczy parowar lub zwykły garnek z metalowym koszykiem, by gotować zdrowo. Sprawdź, jak gotować na parze i co można przyrządzić w ten sposób.
Spis treści
Zalety gotowania na parze
Na parze możemy ugotować większość produktów spożywczych, a zwłaszcza warzywa, mięsa, ryby, kasze, ryż, ryby, owoce morza. Potrawy przyrządzane w ten sposób zachowują dużo więcej wartości odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Do potraw nie musimy dodawać tłuszczu, zachowują ładny kolor i lepszy aromat.
Parowar lub nakładka na garnek
Gotowanie na parze jest proste, wystarczy odpowiednie urządzenie - tzw. parowar - albo zwykły garnek, do którego wkładamy specjalny metalowy koszyk. Do garnka wlewamy wodę, pamiętając, aby produkty jej nie dotykały (co najmniej 2,5 cm nad wodą), i szczelnie przykrywamy pokrywką. Gorąca para wypełnia wtedy cały garnek.
Do gotowania ryb możemy zastosować metodę w papilotach - przed gotowaniem pakujemy produkty w papier pergaminowy, folię lub w liście sałaty, szpinak czy kapusty pekińskiej. Szczelnie zawinięte produkty gotują się we własnej parze. W przypadku ryb możemy zamiast wody wlać bulion lub wino z dodatkiem aromatycznych ziół.
Pamiętajmy - do gotowania na parze wybieramy produkty świeże, bez skaz, najlepszej jakości.
Zobacz przepisy:
Łosoś gotowany na parze - prosty przepis na łososia
Pierś z kurczaka z papryką gotowana na parze
Pieczarkowe pyzy gotowane na parze - przepis bezglutenowy