Jabłka i gruszki - jak zatrzymać ich wartości i smak w przetworach?

2016-10-25 11:21

Jabłka i gruszki - pyszne i bogate w witaminy -to  prawdziwie królewska para jesieni Świetnie sprawdzą się jako składniki ciast, świeżych soków, a nawet sosów do mięs. Przede wszystkim jednak idealnie nadają się do przygotowania przetworów na zimę, dzięki którym ich smakiem i aromatem będziemy cieszyć się aż do lata.

Jabłka i gruszki - jak zatrzymać ich wartości i smak w przetworach?
Autor: materiały prasowe Thermomix Przetwory z jabłek i gruszek łatwiej przygotujemy korzystając z takich urządzeń jak Thermomix

Spis treści

  1.  Jabłka i gruszki: właściwości prozdrowotne
  2. Przetwory z jabłek i gruszek: kilka prostych zasad
  3. Przetwory z jabłek i gruszek z Thermomix

 Jabłka i gruszki: właściwości prozdrowotne

Jabłka i gruszki nazywane są perłami jesieni. Ten zaszczytny tytuł mogą nosić przede wszystkim ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne.

Zawarta w jabłkach kwercetyna działa ochronnie na układ krążenia, osoby chorujące na cukrzycę chroni przed powstaniem zaćmy, ma też działanie przeciwalergiczne. Jabłka odkwaszają też organizm, a zawarty w nich błonnik reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Z kolei jedzenie gruszek poprawia pracę mózgu i tarczycy (jako nieliczne z owoców zawierają jod). Gruszki zawierają antyoksydanty, które chronią nas przed rozwojem wolnych rodników. Ich spożywanie jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, bo zawierają sporo kwasu foliowego.

Najwięcej cennych składników mają oczywiście świeże owoce. O te trudno, zwłaszcza zimą. Dlatego dobrym sposobem, by do kolejnego sezonu jabłkowo-gruszkowego zachować smak tych pysznych owoców są domowe przetwory.

Przetwory z jabłek i gruszek: kilka prostych zasad

Przygotowywanie domowych przetworów, wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach,  by aż do kolejnego sezonu móc cieszyć się aromatem jabłek i gruszek zamkniętym w słoiczku.

Najważniejsza jest jakość i świeżość owoców przeznaczonych na przetwory. Dlatego tak istotna jest dokładna selekcja owoców – lekko nadpsute, czy pogniecione nie będą nadawały się do dżemów. Nawet śladowe ilości pleśni mogą zepsuć cały słoiczek.

Dżemy kojarzą nam się ze słodkościami. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością cukru. Podczas długiego procesu gotowania owoce i tak uwolnią swoją naturalną słodycz. Zwykły cukier kryształ można zastąpić np. cukrem brzozowym.

Ogromne znaczenie ma też właściwy proces sterylizacji słoików przed nałożeniem gotowego przetworu. Są dwa sposoby sterylizacji słoików – albo poprzez gotowanie (szklane słoiki umieszczamy w garnku w zimnej wodzie, doprowadzając ją do wrzenia i pozostawiając słoiki w tym stanie przez ok. 5 minut) albo też w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Przetwory z jabłek i gruszek z Thermomix

Przygotowanie domowych przetworów na zimę jest czasochłonne. Jeśli jednak do ich przygotowania użyjemy wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix znacznie ułatwimy sobie to zadanie.  Użycie Thermomix to przede wszystkim oszczędność miejsca i porządek. Wszystko przygotujemy w naczyniu miksującym, które rozdrobni owoce, a dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo ustali odpowiednią temperaturę i czas gotowania przetworu. Na platformie Cookidoo  w jednym miejscu znajdziemy kilka ciekawych przepisów na przetwory z gruszek i jabłek. Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem, czy konfitura jabłkowo – jeżynowa – te i inne przepisy znajdziemy w kolekcji „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła”.

Producenci urządzenia Thermomix na oficjalnej stronie urządzenia przygotowali również specjalny Kreator Etykiet Thermomix. Do wyboru mamy kilka projektów etykiet, które wystarczy uzupełnić o własne opisy, wybrać wielkość nalepki i wydrukować.

Ni z gruszki, ni z pietruszki - quiz o gruszkach!

Pytanie 1 z 8
Jaka odmiana gruszy występuje w Polsce dziko?
Gruszka