Jabłka i gruszki - jak zatrzymać ich wartości i smak w przetworach?
Jabłka i gruszki - pyszne i bogate w witaminy -to prawdziwie królewska para jesieni Świetnie sprawdzą się jako składniki ciast, świeżych soków, a nawet sosów do mięs. Przede wszystkim jednak idealnie nadają się do przygotowania przetworów na zimę, dzięki którym ich smakiem i aromatem będziemy cieszyć się aż do lata.
Spis treści
- Jabłka i gruszki: właściwości prozdrowotne
- Przetwory z jabłek i gruszek: kilka prostych zasad
- Przetwory z jabłek i gruszek z Thermomix
Jabłka i gruszki: właściwości prozdrowotne
Jabłka i gruszki nazywane są perłami jesieni. Ten zaszczytny tytuł mogą nosić przede wszystkim ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne.
Zawarta w jabłkach kwercetyna działa ochronnie na układ krążenia, osoby chorujące na cukrzycę chroni przed powstaniem zaćmy, ma też działanie przeciwalergiczne. Jabłka odkwaszają też organizm, a zawarty w nich błonnik reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Z kolei jedzenie gruszek poprawia pracę mózgu i tarczycy (jako nieliczne z owoców zawierają jod). Gruszki zawierają antyoksydanty, które chronią nas przed rozwojem wolnych rodników. Ich spożywanie jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, bo zawierają sporo kwasu foliowego.
Najwięcej cennych składników mają oczywiście świeże owoce. O te trudno, zwłaszcza zimą. Dlatego dobrym sposobem, by do kolejnego sezonu jabłkowo-gruszkowego zachować smak tych pysznych owoców są domowe przetwory.
Przetwory z jabłek i gruszek: kilka prostych zasad
Przygotowywanie domowych przetworów, wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach, by aż do kolejnego sezonu móc cieszyć się aromatem jabłek i gruszek zamkniętym w słoiczku.
Najważniejsza jest jakość i świeżość owoców przeznaczonych na przetwory. Dlatego tak istotna jest dokładna selekcja owoców – lekko nadpsute, czy pogniecione nie będą nadawały się do dżemów. Nawet śladowe ilości pleśni mogą zepsuć cały słoiczek.
Dżemy kojarzą nam się ze słodkościami. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością cukru. Podczas długiego procesu gotowania owoce i tak uwolnią swoją naturalną słodycz. Zwykły cukier kryształ można zastąpić np. cukrem brzozowym.
Ogromne znaczenie ma też właściwy proces sterylizacji słoików przed nałożeniem gotowego przetworu. Są dwa sposoby sterylizacji słoików – albo poprzez gotowanie (szklane słoiki umieszczamy w garnku w zimnej wodzie, doprowadzając ją do wrzenia i pozostawiając słoiki w tym stanie przez ok. 5 minut) albo też w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza.
Przetwory z jabłek i gruszek z Thermomix
Przygotowanie domowych przetworów na zimę jest czasochłonne. Jeśli jednak do ich przygotowania użyjemy wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix znacznie ułatwimy sobie to zadanie. Użycie Thermomix to przede wszystkim oszczędność miejsca i porządek. Wszystko przygotujemy w naczyniu miksującym, które rozdrobni owoce, a dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo ustali odpowiednią temperaturę i czas gotowania przetworu. Na platformie Cookidoo w jednym miejscu znajdziemy kilka ciekawych przepisów na przetwory z gruszek i jabłek. Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem, czy konfitura jabłkowo – jeżynowa – te i inne przepisy znajdziemy w kolekcji „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła”.
Producenci urządzenia Thermomix na oficjalnej stronie urządzenia przygotowali również specjalny Kreator Etykiet Thermomix. Do wyboru mamy kilka projektów etykiet, które wystarczy uzupełnić o własne opisy, wybrać wielkość nalepki i wydrukować.