Grzaniec - 9 sprawdzonych przepisów na grzańce z wina i piwa
Grzaniec to bardzo dobry pomysł na rozgrzewkę, gdy na dworze plucha, słota i ziąb. Sprawdzi się nie tylko jako ciepły napój z procentami, który szybko nas rozgrzeje, ale także jako remedium na ewentualne rodzące się przeziębienie. Tylko nie przesadzajcie z piciem grzańca, bo wtedy zamiast poprawy samopoczucia, możecie liczyć się z jego pogorszeniem.
Spis treści
- Grzaniec - czego potrzebujesz, by zrobić dobry grzaniec?
- Zobaczcie galerię z 9 przepisami na grzańce i zainspirujcie się!
Grzaniec - czego potrzebujesz, by zrobić dobry grzaniec?
Pod pojęciem grzaniec rozumiemy alkoholowy napój z podgrzanego piwa, wina lub cydru z rozmaitymi dodatkami. Można oczywiście przygotować grzaniec bezalkoholowy - używając do tego celu albo piwa bezalkoholowego albo np. soku jabłkowego i klasycznych dodatków do grzańca.
Tradycyjnie do grzańca dodaje się:
cynamon
goździki
imbir
miód (lub brązowy cukier).
Oprócz wymienionych dodatków sprawdzą się suszone lub świeże owoce - cytrusy, jabłka, żurawina. Doskonale smak grzańca poprawiają soki - malinowy, jeżynowy, żurawinowy. Starta skórka z wyparzonych cytrusów (albo skórka kandyzowana) to także dodatek idealny do grzanego piwa lub wina.
Można oczywiście uprościć sobie życie i skorzystać z gotowych przypraw do grzanego wina lub... piernika. Jednak według mnie skomponowany samodzielnie zestaw dodatków nie ma sobie równych. Dlatego polecam samodzielne eksperymentowanie, aż znajdziecie smak idealny!