Grzane piwo: jak zrobić pyszny grzaniec?
Duży kufel grzanego piwa doprawionego cynamonem i goździkami to znakomity pomysł na chłodne, jesienne wieczory. Każdy może go sobie przyrządzić – w rondelku albo w mikrofalówce. Grzane piwo to dobry sposób na rozgrzewkę i poprawę humoru. Sprawdź nasz przepis na grzaniec.
Spis treści
- Grzaniec w mikrofalówce
- Grzane piwo - wersja w rondelku
- Zobacz galerię z przepisami na popularne drinki!
Grzane piwo bez przypraw nie należy do najsmaczniejszych napojów na świecie. Kiedy jednak dodamy do niego soku – najlepiej malinowego, dosypiemy cynamonu i przyprawimy goździkami, sytuacja zmienia się diametralnie. Cały sekret w tym, by przypraw i soku nie było ani za mało, ani z dużo. Jeżeli chodzi o samo piwo, nie należy przywiązywać wagi do marki. W końcu i tak zmieni niebawem smak...
Grzaniec w mikrofalówce
Grzańca w mikrofalówce przyrządzamy w sposób następujący: najpierw wlewamy do kufelka lub szklanki o grubym szkle trochę soku malinowego. Najlepiej około 50 mililitrów. Potem półlitrowe naczynie wypełniamy piwem. Na koniec na wierzch sypiemy łyżkę cynamonu i wrzucamy 3 goździki. Nie więcej! Jeśli wrzucimy za dużo goździków, napój może... wybuchnąć w czasie podgrzewania. Następnie kufelek wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki. Uwaga! Po wyjęciu z mikrofali mieszamy grzańca bardzo ostrożnie.
Grzane piwo - wersja w rondelku
Jeśli ktoś nie ma mikrofalówki, może grzańca przyrządzić w rondelku. Wtedy trzeba pamiętać, by do garnka wlać piwo, dosypać goździki i cynamon. Sok lejemy do kufla lub szklanki i potem zalewamy go gorącym, doprawionym piwem.