Gin: czym charakteryzuje się słynny alkohol jałowcowy

2017-08-31 8:22

Gin (czytaj dżin) to jednej z najbardziej popularnych i najszerzej rozpowszechnionych napojów alkoholowych w krajach anglosaskich. Pod względem wielkości produkcji zajmuje drugie miejsce po whisky. Gin jest podstawą wielu klasycznych koktajli alkoholowych. Czym jest gin i jaka jest jego historia? Skąd jego popularność? Odpowiadamy po kolei. 

Gin: czym charakteryzuje się słynny alkohol jałowcowy
Autor: pixabay.com Gin z tonikiem to najsłynniejszy koktajl z anglosaską jałowcówką. 

Spis treści

  1. Co to jest gin?
  2. Rodzaje ginu
  3. Historia ginu
  4. Słynne koktajle z udziałem ginu

Co to jest gin?

Gin to wódka sporządzona z rektyfikowanego spirytusu leżakującego z olejkami destylowanymi z jagód jałowca. Inaczej mówiąc gin to jałowcówka. Czysty spirytus nie zawiera większej ilości szkodliwych fuzli i nie wymaga długiego leżakowania tak jak whisky, czy koniak. Dla zharmonizowania smaku zestawu gin leżakuje zazwyczaj kilka tygodni. Barwa ginu uzależniona jest od naczynia w którym leżakuje, bezbarwny pochodzi z naczyń szklanych lub pokryty specjalną wykładziną, natomiast żółtawe zabarwienie ginu pochodzi z dębowych beczek. 

Rodzaje ginu

Produkuje się dwa rodzaje ginu: distilled gin oraz compound gin.

Distilled gin to wódka wysokiej jakości otrzymywana z najlepszego rektyfikatu zbożowego i poddawana dodatkowej destylacji. Opary spirytusu wytwarzające się podczas destylacji przepuszczane są przez substancje aromatyczne, różne dla różnych producentów. Przede wszystkim głównym składnikiem aromatyzującym są owoce jałowca. W zależności od receptury dodaje się także w mniejszych ilościach: nasiona kolendry, arcydzięgiel, kardamon, skórkę pomarańczy i cytryny, anyżek, kminek. Tak przygotowany gin staje się wysokiej klasy wódką o czystym, delikatnym zapachu i smaku jałowca. 

Compound (czytaj kompaund) gin to wódka średniej jakości, choć bardzo popularna ze względu na cenę. Ten rodzaj ginu uzyskuje się przez dodatek do zwykłego rektyfikatu olejków z jałowca i innych surowców roślinnych wymienionych wyżej. 

Historia ginu

Wielka kariera ginu zaczyna się w Anglii około 300 lat temu, czyli od czasu wstąpienia na tron księcia Niderlandów Wilhelma Orańskiego. Wraz z przybyciem nowego władcy w Anglii osiedliło się wielu Holendrów, którzy mieli zwyczaj pić jałowcówkę zwaną Genever. Anglicy nazwę skrócili i nowa wódka rozpowszechniła się jako gin. 

Ponieważ król Wilhelm III Orański dotkliwie podniósł opłaty na francuskie wina i wódki, nastąpiło gwałtowne zainteresowanie tanim ginem. Gin produkowany był ze zwykłej surówki spirytusowej z dodatkiem kwasu siarkowego i terpentyny oraz różnych innych zadziwiających składników. Był tani i łatwo dostępny. Na drzwiach angielskich karczm widniał szyld: 

„Pijany - za jednego pensa, spity na śmierć - za dwa pensy, słoma - za darmo.”

Słynne koktajle z udziałem ginu

Gin najczęściej serwowany jest razem z zimnym tonikiem - Gin Tonic.

Innym słynnym drinkiem jest Dry Martini, który jest mieszanką ginu, wytrawnego wermutu, z dodatkiem kostek lodu, pasków skórek cytryny i zielonej oliwki.

Vesper Martini jest odmianą tego koktajlu rozpowszechnioną przez Jamesa Bonda bohatera serii sfilmowanych książek Iana Fleminga. Vesper Martini to 3 części ginu, 1 część wódki i 1 część gorzkiego likieru owocowego Lillet. Koktajl powinien być "wstrząsany, nie  mieszany". Podaje się go z w dużych kieliszkach z kostkami lodu i spieranie wyciętą skórką cytryny.

Ciekawą odmianą tego koktajlu jest Pink Lady z ginem wymieszanym ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, syropem Grenadyna i kostkami lodu. 

Polecamy także:

5 najpopularniejszych drinków z ginu

Proste przepisy na drinki z alkoholem

Dymiący drink z wermutem i ginem

Nalewkę malinową z ginem i miodem