Dymiący drink z wermutem i ginem - jak zrobić?

Dymiący drink z wermutem i ginem - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dymiące martini - drink na Halloween

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 8 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Polecamy przepis na tajemniczy drink z wermutem i ginem na Halloween rodem z filmów grozy. Mrożące krew w żyłach ozdoby, unoszące się nad kieliszkiem opary, zaskakujący smak... Może nie jest to koktajl na romantyczny wieczór, ale jako drink na Halloween sprawdzi się doskonale. Sprawdź, jak zrobić dymiącego drinka. 

Składniki

  • czerwona kapusta

  • soda oczyszczona

  • gin/jałowcówka lub dowolny rodzaj wódki

  • wermut

  • suchy lód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Purpurowy płyn przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy posiekaną kapustę zalać wrzątkiem i zostawić na pół godziny.

  • Do przygotowania jednego drinka wystarczy łyżeczka wywaru z kapusty. Do kieliszka wlewamy wywar i dodajemy szczyptę sody oczyszczonej, tylko tyle, ile potrzeba, żeby wywar stał się niebieski.

  • Dodajemy gin - jałowcówkę,  albo zwykłą wódkę i wermut, mieszając je w stosunku 6:1.

  • Kieliszek wypełniamy do połowy niebiesko - fioletową cieczą. Na moment przed podaniem wrzucamy do kieliszka mały kawałeczek suchego lodu, uważając, by nie zetknął się ze skórą.

  • Suchy lód zneutralizuje sodę oczyszczoną, a przy okazji zmieni kolor drinka i schłodzi go. Z kieliszka zacznie się unosić efektowny opar, przypominający cmentarne mgły.

  • Drinka można wypić bezpiecznie dopiero po całkowitym rozpuszczeniu suchego lodu. Odmrożenia w gardle to nic zabawnego!

tip dnia

Dymiący drink z wermutem swój niepokojący, liliowy kolor zawdzięcza zaskakującej recepturze. Wywar z kapusty zachowuje się jak papierek lakmusowy. Zmienia kolor zależnie od odczynu roztworu; w kwaśnym środowisku staje się czerwony, w zasadowym zielonkawo-niebieski. 

Ocena: 0