Gejpfrut - kalorie, witaminy, właściwości. Jakie są rodzaje grejpfrutów?

2021-02-25 12:52
Grejpfrut - właściwości, kalorie, zastosowania
Autor: Shutterstock Grejpfruty to zdrowe i niskokaloryczne owoce cytrusowe.

Soczysty, aromatyczny, cierpko-kwaśny grejpfrut skrywa również spore pokłady słodyczy. To fantastyczna dawka witamin, najbardziej dostępna wtedy, kiedy innych świeżych owoców nie ma zbyt wiele, czyli zimą i wczesną wiosną. Występuje w kilku odmianach, różniących się smakiem i kolorem - ale mają podobne właściwości. Jak sugeruje łacińska nazwa Citrus paradisi grejpfruty to zaiste rajskie owoce.

Rajski grejpfrut

Citrus paradisi  czyli grejpfrut to owoc cytrusowy spokrewniony z pomarańczą, cytryną i pomelo. Klasyfikuje się je według kolorów, wyróżniamy grejpfruty białe (blond), różowe lub rubinowe. Jednak ta terminologia nie odzwierciedla koloru ich skóry, ale opisuje kolor ich miąższu. Grejpfruty to zwykle spore owoce – wielkością sytuują się pomiędzy pomarańczami a pomelo. Niektóre odmiany zawierają nasiona, inne są bez pestek. Cudowny smak grejpfruta jest jak raj - w soczystym miąższu góruje cierpkość cudownie przepleciona ze słodyczą. Dzięki temu owoce te są niezwykle orzeźwiające.

Właściwości grejpfrutów

Świeży grejpfrut jest jest bogaty w witaminę C. Połowa średniego grejpfruta zapewnia 50% zalecanej dziennej wartości zapotrzebowania na tę witaminę. Jest też dobrym źródłem potasu, tiaminy, witaminy B6 i fitoskładników. Świeży grejpfrut jest niskoklaoryczny, nie zawiera tłuszczu, sodu i cholesterolu, ma też bardzo niewielką zawartość cukru. Połączenie składników odżywczych grejpfruta wspiera ogólny stan zdrowia i może pomóc w przestrzeganiu zaleceń dotyczących spożycia niektórych kluczowych składników odżywczych.

Polecamy też: 

Grejpfrut sweetie: właściwości i zalety zielonego grejpfruta

Dlaczego warto jeść grejpfruty?

Bo są smaczne, zdrowe i orzeźwiające. Dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych, pomagają utrzymać organizm w dobrej formie i zwalniają procesy jego starzenia. A dokładniej:

Witamina C zawarta w grejpfrutach działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Wspiera prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, zwalcza infekcje i łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi w organizmie, m.in w astmie i reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Zawarty w różowych grejpfrutach likopen ma silne działanie antyoksydacyjne. Spośród powszechnie występujących w diecie karotenoidów likopen ma największą zdolność zwalczania wolnych rodników.

Limonoidy hamują powstawanie nowotworów poprzez promowanie tworzenia transferazy S-glutationu, enzymu detoksykującego. Miąższ owoców cytrusowych, takich jak grejpfrut, zawiera też glukarany, związki, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi.

Grejpfrut zawiera pektynę, która obniża poziom cholesterolu i spowalnia postęp miażdżycy.

Codzienne picie soku z grejpfruta zmniejsza ryzyko zachorowania na raka nerki.

Grejpfrut - szczypta historii

Grejpfruty zostały odkryte na Barbados w XVIII wieku. Wielu botaników uważa, że grejpfrut był w rzeczywistości wynikiem naturalnego krzyżowania się pomarańczy z pomelo, owocem cytrusowym sprowadzonym z Indonezji na Barbados w XVII wieku. Powstały w ten sposób owoc otrzymał w 1814 roku na Jamajce nazwę „grejpfrut”, która odzwierciedla sposób, w jaki rośnie - zwisający w gronach, tak jak winogrona. Drzewa grejpfrutowe sadzono na Florydzie na początku XIX wieku, chociaż stały się one opłacalną uprawą handlową dopiero pod koniec tego wieku. Floryda jest nadal głównym producentem grejpfrutów, podobnie jak Kalifornia, Arizona i Teksas. Inne kraje, które produkują grejpfruty na skalę komercyjną, to Izrael, RPA i Brazylia.