Ekologiczna żywność. Jakie są zasady ekologicznego odżywiania?
W dobie degradacji zasobów środowiska naturalnego jednym z najważniejszych problemów staje się przyjazna środowisku produkcja żywności. Chodzi o takie metody wytwarzania, które nie tylko zapewnią człowiekowi zdrowe produkty, ale także pozwolą ograniczać koszty energii, transportu oraz eksploatację gleby. Na czym polega ekologiczne odżywianie?
Spis treści
Co to jest żywność ekologiczna?
Do produkcji artykułów żywnościowych nazywanych ekologicznymi nie używa się nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin (pestycydów). Ekologiczna żywność nie jest też modyfikowana genetycznie. Coraz powszechniejsze jest też odżywianie bydła paszami ekologicznymi oraz zapewnianie zwierzętom warunków najbardziej zbliżonych do naturalnych i zgodnych z ich potrzebami.
Nawyki żywieniowe a ochrona środowiska
Każdy z nas może mieć swój mały wkład w ograniczenie degradacji naturalnych zasobów środowiska. Ekologiczne nawyki żywieniowe, które mają wpływ na zdrowie człowieka i stan środowiska to między innymi:
Spożywanie produktów z upraw ekologicznych (produkcja bez użycia nawozów sztucznych i środków ochrony roślin)
Ograniczanie spożycia mięsa (zdrowsza dieta i ograniczenie eksploatacji gleby)
Spożywanie warzyw i owoców właściwych dla danej pory roku (zmniejszenie zużycia energii potrzebnej na przechowywanie produktów)
Wzbogacenie diety w produkty zbożowe oraz warzywa i owoce (wysoka zawartość składników odżywczych)
Wybór produktów pochodzących z upraw zlokalizowanych jak najbliżej miejsca zamieszkania – ograniczenie kosztów transportu.