Dziczyzna: dlaczego jest taka droga?

2016-09-26 13:08

Dziczyzna jest droga i trudniej dostępna niż na przykład mięso zwierząt hodowlanych i dlatego rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo dziczyzna to mięso wyjątkowe, zarówno pod względem smakowym, jak i wartości odżywczych.

dziczyzna-dlaczego-jest-taka-droga.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dziczyzna jest trudno dostępna, stąd jej wysokie ceny

Spis treści

  1. Zając: czy warto jeść mięso z zająca? [KLIKNIJ]
  2. Wartości odżywcze dziczyzny
  3. Przepiórka: jakie właściwości ma mięso przepiórki? [KLIKNIJ]
  4. Walory smakowe dziczyzny
  5. Dlaczego dziczyzna jest taka droga

Dziczyzna nazywana jest najzdrowszym polskim mięsem – bo zwierzęta żyjące na wolności odżywiają się w pełni naturalnie. W przeciwieństwie do zwierząt hodowlanych nie są tuczone sztucznymi paszami zawierającymi ulepszacze, hormony, antybiotyki i inne substancje chemiczne stosowane w masowych hodowlach. Podstawą diety zwierząt żyjących na wolności są dziko rosnące rośliny, wolne od pestycydów i sztucznych nawozów.

Zając: czy warto jeść mięso z zająca? [KLIKNIJ]

Wartości odżywcze dziczyzny

Mięso z dziczyzny zawiera więcej białka niż mięso zwierząt pochodzących z hodowli, dzięki czemu jest pożywniejsze. Jest też bogate w witaminy, szczególnie z grupy B, i minerały – wapń, fosfor, magnez oraz łatwo przyswajalne żelazo. Ponadto mięso zwierząt żyjących na wolności charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w związku z czym jest mniej kaloryczne (średnio 120 kcal w 100 g).

Przepiórka: jakie właściwości ma mięso przepiórki? [KLIKNIJ]

Walory smakowe dziczyzny

Dziczyzna to bardzo smaczne mięso, ale musi być dobrze przyrządzone. Powinno odpowiednio długo kruszeć (poleżeć w chłodnym, przewiewnym miejscu), koniecznie musi być zamarynowane i właściwie, z umiarem, by nie stłumić walorów smakowych, przyprawione. Smakosze twierdzą, że każdy rodzaj dziczyzny – oczywiście dobrze przyrządzonej – jest znakomity. Jest to mięso, które może jeść praktycznie każdy. Warto jednak pamiętać, że należy kupować i spożywać jedynie dziczyznę pochodzącą z pewnego źródła, po kontroli weterynaryjnej.

Dlaczego dziczyzna jest taka droga

Po pierwsze dziczyzna to mięso dostępne w handlu sezonowo – jest to związane z ustalonymi okresami polowań.

Po drugie dziczyzna jest trudniej dostępna niż mięso zwierząt hodowanych masowo do uboju. Zwierzęta żyjące dziko na wolności są chronione przepisami łowieckimi – o tym, jakie  zwierzęta zalicza się do zwierzyny łownej decydują wymagania ochrony przyrody i względy gospodarcze.

Po trzecie coraz częściej podkreśla się ekologiczny charakter dziczyzny, czyli to że mięso wolne jest od chemicznych dodatków. A wiadomo, że produkty ekologiczne są wciąż uważane za ekskluzywne i znacznie droższe, niż te produkowane masowo.

Po czwarte, dziczyznę skutecznie wyparło z rynku mięso zwierząt hodowlanych, które jest łatwiejsze do przyrządzenia i znacznie tańsze – masowa produkcja powoduje, że cena wieprzowiny czy kurczaka jest przystępniejsza niż dzika czy kuropatwy.

Po piąte – spora część Polaków ma opory przed zjedzeniem dziczyzny (wyobrażenie zająca swobodnie kicającego po polu, który „pasie się trawką, ziółkami w polu i ogrodzie z każdym w zgodzie” może skutecznie zniechęcić do zjedzenia go w postaci potrawki z buraczkami), tym samym nie jest to mięso popularne w naszym kraju i dlatego większość polskiej dziczyzny (ok. 90 proc.) trafia na eksport.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE