Dżem truskawkowy i przetwory z truskawek na słodko: 9 przepisów
Dżem truskawkowy to jeden z najsmaczniejszych przetworów owocowych. Skondensowany smak truskawek pachnie latem i beztroską. Koniecznie spróbuj tego lata. Przy okazji także wypróbuj pomysły na innne przetwory z truskawek na słodko.
Spis treści
- Tradycyjny dżem truskawkowy
- Dżem truskawkowy z cukrem żelującym
- Fit konfitura z 3 składników
- Kompot truskawkowy do słoików
- Niskosłodzony dżem z truskawek w piekarniku
- Dżem z truskawek i kiwi
- Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej
- Wino truskawkowe
- Nalewka z truskawek
Tradycyjny dżem truskawkowy
Sezon na polskie, gruntowe truskawki – czyli te najlepsze – trwa krótko, ale można go przedłużyć domowymi przetworami. By dżem truskawkowy był jak najbardziej wartościowy, najlepiej robić go według dawnych przepisów, gdy nie były znane ulepszacze, a jedynym konserwantem był cukier.
Dżem truskawkowy z cukrem żelującym
Dżem truskawkowy z cukrem żelującym można łatwo przygotować w domowym zaciszu. Nie trzeba przy tym zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Prezentujemy sprawdzony, a przy tym bardzo prosty przepis na dżem z truskawek.
Fit konfitura z 3 składników
Dżem truskawkowy bez cukru i bez pektyny to pomysłowa fit konfitura z 3 składników. Nie jest to marmolada z truskawek to długiego przechowywanie. To raczej przetwór owocowy o krótkim terminie ważności. Ale miło na diecie zjeść coś pysznego!
Kompot truskawkowy do słoików
Kompot z truskawek jest bardzo łatwo przygotować. Warto to zrobić, aby zimową porą móc odkręcić słoik pełen pachnącego napoju i rozkoszować się smakiem truskawek. Podajemy bardzo prosty przepis na 2 słoiki kompotu.
Niskosłodzony dżem z truskawek w piekarniku
Dżem truskawkowy z piekarnika? To sprytne i bardzo pomysłowe rozwiązanie. Owoce zachowują swój bogaty aromat, można też użyć znacznie mniej cukru. Sprawdź, jak zrobić w piekarniku niskosłodzony dżem z truskawek.
Dżem z truskawek i kiwi
Domowy dżem z truskawek to standard, ale w naszym przepisie truskawki łączymy z egzotycznym kiwi. Spróbuj konfitur z truskawek i kiwi i daj się uwieść temu smakowi.
Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej
Charakterystyczną cechą prawidłowo przygotowanych konfitur są owoce w całości, w połówkach lub w ćwiartkach przesycone cukrem i równomiernie rozmieszczone w syropie. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z truskawek w galaretce porzeczkowej.
Wino truskawkowe
Wino truskawkowe przywodzi na myśl gorące lato. Warto zachować smak świeżych owoców w gąsiorku, aby dodać smaku długim zimowym wieczorom.
Nalewka z truskawek
Nalewka z truskawek to zamknięty w butelce zapach świeżych owoców, który powróci w długie, zimowe wieczory. Pachnie i smakuje wczesnymi owocami.