Domowe konfitury krok po kroku: jak zrobić?

2016-08-30 16:35

Lato i jesień to doskonały moment, by wykorzystać świeże, piękne owoce i przygotować z nich przetwory na zimę. Konfitura tym różni się od dżemu, że kryją się w niej całe owoce lub duże ich kawałki. Jak robić domowe konfitury krok po kroku? Przeczytaj nasz poradnik.

przetwory-jak-sie-robi-domowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dorodne owoce, cukier i kilka prostych zasad - to wystarczy, by cieszyć się smakiem domowej konfitury

Spis treści

  1. Pyszne domowe konfitury: zasady
  2. Konfitura krok po kroku

Pyszne domowe konfitury: zasady

Po pierwsze, musimy wybrać owoce do przetworów. Niezależnie od tego, czy robimy konfiturę truskawkową, wiśniową czy malinową, należy wybierać dojrzałe, ładne owoce. Dorodne okazy wpłyną na smak przetworów na zimę.

Bardzo ważny jest również cukier, który chroni owoce przed zepsuciem. Domowe przepisy na konfitury zazwyczaj zakładają proporcje 1:1, czyli na 1 kilogram owoców przypada 1 kg cukru. Możemy jednak delikatnie zmienić te proporcje, jeśli na przykład lubimy słodsze przetwory, lub też chcemy zmniejszyć kaloryczność konfitury.

Zamiast cukru możemy postawić na produkty zastępujące cukier, jak środki żelujące czy zagęszczające. Wpływają one jednak na smak konfitury.

Konfitura krok po kroku

Najpierw sporządzamy syrop cukrowy. Na 1 kg cukru gotujemy pół litra wody i tworzymy roztwór. W tym celu gotujemy cukier w wodzie, regularnie go mieszając, aż całkowicie się rozpuści.

Na roztworze wytworzą się szumowiny, czyli biała piana, którą należy zdjąć.  Aby sprawdzić, czy roztwór jest już dobry, jedną jego kroplę upuszczamy na talerzyk. Syrop ma prawidłową konsystencję, jeżeli ciągnie się i tworzy cienką nitkę.

Następnie wcześniej zamoczone lub skropione mocnym alkoholem owoce dodajemy ostrożnie do syropu, tak żeby ich nie uszkodzić, i od chwili zagotowania smażymy po 5 minut, usuwając szumowiny za pomocą łyżki.

Odstawiamy do ostudzenia, po czym powtarzamy gotowanie jeszcze 3 razy. Następnie przekładamy konfiturę do wyparzonych wrzątkiem słoików i szczelnie zamykamy.