Domowe batoniki z malinami. Pyszna, zdrowa i prosta przekąska
Malinowe batoniki to jeden z najłatwiejszych deserów, jakie można przygotować. Między dwoma warstwami chrupiącej orzechowej kruszonki znajduje się słodkie nadzienie ze świeżych malin. Dodatkową atrakcją jest cytrynowy lukier, który przyjemnie łączy się z malinowym smakiem. Oto przepis na domowe batoniki z malinami.
Spis treści
- Jak zrobić domowe batoniki z malinami?
- Dlaczego warto zrobić domowe batoniki?
- Jak wzbogacić domowe batoniki z malinami?
- Przepis na domowe batoniki z malinami – krok po kroku
Jak zrobić domowe batoniki z malinami?
Przygotowanie i upieczenie batoników nie jest skomplikowane. Najpierw należy przygotować ciasto o konsystencji kruszonki i 2/3 rozłożyć na dnie formy. Spód trzeba podpiekać 10 minut. Następnie wykłada się na niego nadzienie ze świeżych malin, posypuje pozostałą kruszonką i ponownie wstawia do piekarnika na 45 minut. Kiedy upieczone ciasto stygnie, przygotowuje się lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Ostudzone i pokrojone na porcje ciasto dekoruje się lukrem.
Dlaczego warto zrobić domowe batoniki?
- To łatwy i sprawdzony przepis, dzięki któremu każdy może upiec pyszne batoniki musli.
- Składników nie trzeba miksować, ani ucierać. Wystarczy wymieszać je łyżką.
- Malinowe nadzienie nie wymaga smażenia czy gotowania. Owoce trzeba tylko wymieszać z innymi składnikami.
- Przygotowanie batoników zajmuje około 20 minut. Czas pieczenia wynosi 45 minut.
- Na liście składników nie ma jajek.
- Zamieniając mąkę pszenną i płatki owsiane na produkty bez glutenu, powstaną batoniki bezglutenowe.
- Można użyć mąki pełnoziarnistej. Batoniki będą zdrowsze, ale nieco zmieni się ich smak.
- Weganie mogą zastąpić masło olejem kokosowym lub roślinną margaryną.
- Batoniki można robić przez cały rok. Do nadzienia można użyć świeżych malin, mrożonych lub wykorzystać dżem malinowy. Mrożone owoce trzeba wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić na durszlaku, aby cała woda odciekła.
- Skrobia kukurydziana zabezpiecza maliny, dzięki czemu nadzienie nie jest wodniste.
- Można użyć różnych orzechów. Mogą to być orzechy laskowe, włoskie, pekan lub brazylijskie. Pysznym dodatkiem są również migdały.
- Świeżość zachowują przez pięć dni, jeżeli przechowywane są w lodówce.
Jak wzbogacić domowe batoniki z malinami?
Do ciasta można dodać inne smakowite składniki, które podkręcą smak batoników:
- chipsy czekoladowe
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
- starta gorzka lub biała czekolada
- nasiona chia
- szczypta chili
Przepis na domowe batoniki z malinami – krok po kroku
Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie
Liczba porcji: 4
ciasto:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki posiekanych orzechów
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
nadzienie malinowe:
- 500 g świeżych malin
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z płatkami owsianymi, orzechami, cukrem, cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.
2. Dno prostokątnej formy do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać 2/3 mieszanki i docisnąć do dna. Pozostałą kruszonkę wstawić do lodówki.
3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
4. Maliny przełożyć do miski, wsypać cukier, skrobię kukurydzianą i skórkę cytrynową. Dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Mieszać, aż maliny zaczną puszczać soki.
5. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać pozostałą kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
6. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.
7. Ostudzone ciasto pokroić na porcje i skropić lukrem.