Domowe batoniki z malinami. Pyszna, zdrowa i prosta przekąska

2023-01-13 16:49

Malinowe batoniki to jeden z najłatwiejszych deserów, jakie można przygotować. Między dwoma warstwami chrupiącej orzechowej kruszonki znajduje się słodkie nadzienie ze świeżych malin. Dodatkową atrakcją jest cytrynowy lukier, który przyjemnie łączy się z malinowym smakiem. Oto przepis na domowe batoniki z malinami.

domowe batoniki z malinami
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić domowe batoniki z malinami?
  2. Dlaczego warto zrobić domowe batoniki?
  3. Jak wzbogacić domowe batoniki z malinami?
  4. Przepis na domowe batoniki z malinami – krok po kroku

Jak zrobić domowe batoniki z malinami?

Przygotowanie i upieczenie batoników nie jest skomplikowane. Najpierw należy przygotować ciasto o konsystencji kruszonki i 2/3 rozłożyć na dnie formy. Spód trzeba podpiekać 10 minut. Następnie wykłada się na niego nadzienie ze świeżych malin, posypuje pozostałą kruszonką i ponownie wstawia do piekarnika na 45 minut. Kiedy upieczone ciasto stygnie, przygotowuje się lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Ostudzone i pokrojone na porcje ciasto dekoruje się lukrem.

Dlaczego warto zrobić domowe batoniki?

  • To łatwy i sprawdzony przepis, dzięki któremu każdy może upiec pyszne batoniki musli.
  • Składników nie trzeba miksować, ani ucierać. Wystarczy wymieszać je łyżką.
  • Malinowe nadzienie nie wymaga smażenia czy gotowania. Owoce trzeba tylko wymieszać z innymi składnikami.
  • Przygotowanie batoników zajmuje około 20 minut. Czas pieczenia wynosi 45 minut.
  • Na liście składników nie ma jajek.
  • Zamieniając mąkę pszenną i płatki owsiane na produkty bez glutenu, powstaną batoniki bezglutenowe.
  • Można użyć mąki pełnoziarnistej. Batoniki będą zdrowsze, ale nieco zmieni się ich smak.
  • Weganie mogą zastąpić masło olejem kokosowym lub roślinną margaryną.
  • Batoniki można robić przez cały rok. Do nadzienia można użyć świeżych malin, mrożonych lub wykorzystać dżem malinowy. Mrożone owoce trzeba wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić na durszlaku, aby cała woda odciekła.
  • Skrobia kukurydziana zabezpiecza maliny, dzięki czemu nadzienie nie jest wodniste.
  • Można użyć różnych orzechów. Mogą to być orzechy laskowe, włoskie, pekan lub brazylijskie. Pysznym dodatkiem są również migdały.
  • Świeżość zachowują przez pięć dni, jeżeli przechowywane są w lodówce.

Jak wzbogacić domowe batoniki z malinami?

Do ciasta można dodać inne smakowite składniki, które podkręcą smak batoników:

  • chipsy czekoladowe
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
  • starta gorzka lub biała czekolada
  • nasiona chia
  • szczypta chili

Przepis na domowe batoniki z malinami – krok po kroku

Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie

Liczba porcji: 4

ciasto:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny

nadzienie malinowe:

  • 500 g świeżych malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

1. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z płatkami owsianymi, orzechami, cukrem, cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.

2. Dno prostokątnej formy do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać 2/3 mieszanki i docisnąć do dna. Pozostałą kruszonkę wstawić do lodówki.

3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.

4. Maliny przełożyć do miski, wsypać cukier, skrobię kukurydzianą i skórkę cytrynową. Dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Mieszać, aż maliny zaczną puszczać soki.

5. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać pozostałą kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

6. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.

7. Ostudzone ciasto pokroić na porcje i skropić lukrem.

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?