Dieta - sposób na uniknięcie cukrzycy typu II
Cukrzyca typu II stała się chorobą cywilizacyjną, zapada na nią coraz więcej osób. W wielu przypadkach decydują o tym czynniki genetyczne, ale nawet jeśli chorowali na nią twoi bliscy, nie znaczy, że dopadnie i ciebie. Dbając o to, co kładziesz na talerz, masz duże szanse na życie bez cukrzycy. Sprawdź co jeść, aby zabezpieczyć się przed tą chorobą.
Dieta - profilaktyka dla cukrzycy typu II
Zrezygnuj z tłustych serów. Zapomnij o tłustym żółtym serze na kanapkach, w zapiekankach i makaronach. Zamiast plasterkiem żółtego sera przykrywaj kanapki liściem sałaty, pomidorem czy smaruj musztardą. Zaoszczędzisz ok.7 g tłuszczu
Jedz o jeden niskotłuszczowy smakołyk mniej. Zastąp chociaż jedno ciasteczko dziennie świeżym owocem. W ten sposób spożyjesz więcej pożytecznego błonnika. Porównaj: 1 niskotłuszczowe ciasteczko zawiera zaledwie 1 g błonnika, 1 gruszka - 4 g.
Dzień zaczynaj od śniadania składającego się z płatków z pełnego ziarna. Wybierz te o niskiej zawartości tłuszczu, z ok. 10 g błonnika w 100 g.
Wprowadź do diety więcej fasoli, bardzo bogatej w błonnik. Wiele odmian zawiera go aż 7 g w połowie szklanki. Fasola z puszki ma tyle samo błonnika, co suche ziarna. Nawet gotowe dania z fasoli, np. fasolka po bretońsku, są bardzo dobrym jego źródłem.
Pij soki warzywne, co najmniej szklankę dziennie. Błyskawicznie zapewnisz sobie dobową dawkę witaminy C, która ma istotne znaczenie przy profilaktyce przeciwcukrzycowej.