Czy wiesz, do czego można wykorzystać silikon w kuchni?

2016-09-23 14:01

Coraz więcej kuchennych akcesoriów zrobionych jest z silikonu: formy do pieczenia, foremki na muffiny, deski do wałkowania ciasta, miski, końcówki elektrycznych mikserów i ręcznych trzepaczek... Jakie mają zalety?

Czy wiesz, do czego można wykorzystać silikon w kuchni?
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli chcesz długie lata korzystać z tego typu naczyń - nie wystawiaj na działanie wysokich temperatur pustych form!

Spis treści

  1. Zalety silikonu
  2. Silikon nie boi się ani wysokich ani niskich temperatur
  3. Potrawy nie przywierają do powłoki silikonowej
  4. Drapanie naczynia silikonowego niewskazane!

Zalety silikonu

Kuchenne akcesoria zrobione z silikonu mają wiele plusów. Dzięki specyficznym właściwościom (wyjątkowa sprężystość) ręczne ubicie piany z białek trzepaczką z silikonowymi końcówkami jest lżejsze i trwa krócej, a silikonowe łopatki są idealne do teflonowych patelni (nie drapią powierzchni). Jednak to nie koniec...

Silikon nie boi się ani wysokich ani niskich temperatur

Silikon wytrzymuje ekstremalne temperatury, od –40 stopni Celsjusza do +260, choć są naczynia z silikonu, które sprawdzają się nawet w temperaturze +300 stopni. Przygotowywanie jedzenia jest mniej czasochłonne m.in. dlatego, że formę wykonaną z tego tworzywa można od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć do rozgrzanego piekarnika. Silikon szybko stygnie – już po dwóch minutach od wyjęcia z pieca naczynie jest chłodne i można go bezpiecznie dotknąć.

Formy i naczynia z silikonu można używać do ciast, ciastek, pizzy, zapiekanek, mięs (pasztetów i pieczeni) oraz do wypiekania chleba. Nadają się do stosowania w piekarnikach, mikrofalach, zamrażarkach, lodówkach. Nie wolno ich jedynie stawiać na płytach indukcyjnych.

Potrawy nie przywierają do powłoki silikonowej

Silikonową formę do pieczenia natłuszcza się tylko raz, przed pierwszym użyciem, potem to już nie jest potrzebne – potrawy nie przywierają do powłoki silikonowej.Inną zaletą, równie istotną jest to, że naczynia z silikonu łatwo się myje (są giętkie, więc nie ma takich problemów jak z tradycyjną blachą, która nie mieści się w zlewie; można je również myć w zmywarce), są także wygodne do przechowywania, bo zajmują mniej miejsca niż tradycyjne formy -  można je zwinąć lub złożyć. 

Drapanie naczynia silikonowego niewskazane!

Jeśli jesteś już posiadaczem silikonowych forem pamiętaj, aby do wyjmowania ciasta lub pieczeni z formy nie używać ostrych narzędzi, uważaj też, by nie uszkodzić jej podczas mycia - silikon jest odporny na uszkodzenia, ale drapanie druciakiem mogłoby mu zaszkodzić. Jeśli chcesz długie lata korzystać z tego typu naczyń - nie wystawiaj na działanie wysokich temperatur pustych form!